Ciastka na choinkę

Od zawsze marzyły mi się takie ciastka, Sigrid Verbert znowu przyszła z pomocą!
By wszystko ładnie wyszło, ciastka wymagają staranności na każdym etapie robienia.

Składniki (ok. 40szt.)
250g mąki pszennej
125g cukru
125g masła
16g cukru waniliowego
jajko
szczypta soli
+
20 cukierków
2 foremki w tym samym kształcie (jedna większa druga mniejsza)
słomka do picia
Foremki (4szt.) – Tesco / Zenker ok.10zł
Wszystkie składniki (prócz cukierków) zagniatamy. Kiedy składniki się połączą, kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na godzinę w lodówce.
W tym czasie proponuję zająć się kruszeniem cukierków. Zadanie to okazuje się być wiele trudniejsze niż mogłoby się wydawać. Ja postanowiłam zrobić to tak.
Na stolnicy roztrzaskałam tłuczkiem po kolei każdy cukierek, następnie wałkiem skruszyłam je jak najdrobniej. Całość zgarnęłam do miseczki by spokojnie czekała na swoją kolej.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość 2-3mm (lepiej, by ciasto nie było za cienkie, dużo lepiej prezentuje się odrobinę grubsze).
Z ciasta wycinamy kształt większą foremką, a następnie w środku wycinamy mniejszy kształt. U góry wycinamy słomką otwór na sznureczek. I przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180st C. Wkładamy ciastka na 10 minut do pieca.
Po danym czasie wyjmujemy  ciastka i wypełniamy dziurkę po mniejszym kształcie pokruszonymi cukierkami (róbmy to dokładnie! tylko to zagwarantuje estetyczny wygląd), tak by pokruszone cukierki utworzyły kopczyk.
Po tym zabiegu wkładamy ciastka na kolejne 10 minut do piekarnika.
Po upieczeniu, ze zdejmowaniem ciastek z blachy czekamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie wystarczy przewlec sznureczek i gotowe!
Z papierków warto zrobić ozdobę, która przyda się przy pakowaniu upominków.
Cukierki w takich urodziwych papierkach zakupiłam w tesco.

27 komentarzy

  1. Anonimowy

    21 grudnia 2012

    Dziękuję za inspirację :) Też zrobiłam witrażykowe ciastka.
    Oto moja wersja: http://gotujzkasia.wordpress.com/2012/12/21/ciastka-witrazyki/

  2. aleglodomorek

    17 grudnia 2012

    Cieszę się, że smakują i się podobają :) Pozdrawiam ciepło!

  3. Anonimowy

    17 grudnia 2012

    Witam ,ciasteczka ,,same w sobie'' dobre i ładnie wyglądają,lecz nie wiem dlaczego rozpuszczone landrynki maja gorzki posmak ;-)

  4. Kaś

    2 grudnia 2012

    prześliczne! cudownie muszą wyglądać takie witrażyki na choince – szczególnie przy włączonych światełkach :)

  5. Maryś

    1 grudnia 2012

    jestem zachwycona, zachwycona, aż muszę takie upiec! :)))))))))))
    tylko boję się co z choinki zostanie!

  6. gin

    30 listopada 2012

    Robiłam pierniczki z witrażykami w zeszłym roku – cudnie wyglądają :)

  7. Tomek gotuje

    29 listopada 2012

    Ale świetne, pięknie wyglądają :)

  8. Paulina

    28 listopada 2012

    jakie piękne:) uwielbiam takie świąteczne klimaty:D

  9. Magda

    28 listopada 2012

    Głodomorku, to wspaniały prezent gwiazdkowy. Niezobowiązujący. Od kilku lat robię takie dla przyjaciół i zawsze wzbudzają zachwyt. Ja miałam zamiar zabrać się za nie jutro. Chcę zrobić jeszcze na nich cyferki od 1 do 24 i przytwierdzić je na sznurku.Kalendarz adwentowy będzie prezentem dla koleżanki mojego synka.

  10. ugotujmyto.pl

    28 listopada 2012

    Super pomysł:)!

  11. Joanna Skoraczyńska

    28 listopada 2012

    genialny pomysł, genialne choinkowe ozdoby :-)

  12. Ivka

    28 listopada 2012

    Cudeńka, bardzo bym chciała, żeby ktoś mi takie upiekł pod choinkę :)

  13. Ola

    28 listopada 2012

    już dawno chciałam je zrobić, są piękne. Takie witrażyki :)

  14. Elficzna

    27 listopada 2012

    piękne Ci wyszły. Nawet te wstążeczki ! super chciałabym dostać taki ciasteczkowy prezencik :) od serca

  15. aleglodomorek

    27 listopada 2012

    Cukierki kupiłam w tesco i jest to tescowy produkt. Czemu takie? bo były najtańsze w sumie nie było innych landrynek w jednym czy dwóch kolorach (lepsze byłyby najprostsze landrynki, moje były trochę zozolo podobne). Tak rozpuszczają się i tworzą 'szybkę' w ciastku, tak jak widać na zdjęciu :) Pozdrawiam!

  16. duzo sole

    26 listopada 2012

    Piękne, podziwiam zdolności manualne, coś czuję że u nas w domu by długo nie powisiały na choice :P :)

  17. Cooking??Cooking!!

    26 listopada 2012

    Ojej wyglądają jak ceramiczne!!

  18. Gosia

    26 listopada 2012

    wspaniały pomysł na własnoręcznie zrobiony prezent :)

  19. Marta

    26 listopada 2012

    Ale słodziaki:) Coś czuję, że u mnie na choince długo by nie wytrwały;)

  20. Dorota

    26 listopada 2012

    kolejny świetny pomysł! :) choć takie ciasteczka nie powisiałyby za długo na mojej choince ;)

  21. Anonimowy

    26 listopada 2012

    Piekne ciasteczka! Powiedz mi tylko, co to za cukierki i czemu takie? ;) czy one pozniej sie rozpuszczaja?

  22. Antenka

    26 listopada 2012

    woooowww genialny pomysł:)
    zawsze chciałam mieć jadalną choinkę;) nie dotrwałaby do świąt;)

  23. Anulla

    26 listopada 2012

    bardzo fajny pomysł na prezent dla kogoś bliskiego – to nie tylko ze względu na zbliżające się święta, ale i walentynki czy urodziny:)

  24. Magda

    26 listopada 2012

    te ciastka, jakie one urocze!:)

  25. whiness

    26 listopada 2012

    Ależ uroczo wyglądają :) Prawdziwa ozdoba.

  26. Inspirowane Smakiem

    26 listopada 2012

    Nie dotrwałyby do ubierania choinki w moim domu.

  27. Iza

    25 listopada 2012

    Rewelacyjny pomysł:)

Comments are closed.

Related Posts