Dyni zamroziłam dosyć sporo, już raz próbowałam ją wykorzystać w wypiekach, jednak skończyło się to klapą. Postanowiłam więc wzorować się na przepisie z kwestii smaku.
Przy okazji wypróbowałam, też swoją nową, małą formę (18 cm średnicy), która niebawem będzie miała do wykonania dwa ważne zadania.
Składniki (śr.18cm):
150g mrożonej dyni
100g masła
0,5 szklanki cukru
0,75 szkalnki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina startego imbiru
pół cytryny
Pierwsze co, wrzucamy dynię do rondelka z łyżką masła i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie. Do dyni dodajemy cukru, oraz odrobinę startego imbiru.
Całość gotujemy tak długo, aż uzyska konsystencję dżemu, następnie odkładamy do wystygnięcia.
W międzyczasie roztapiamy masło w innym rondelku i również czekamy aż ochłodnie.
Kiedy dżem ochłodnie, blendujemy go na masę. Następnie przekładamy do miski i zalewamy chłodnym masłem. Wszystko razem mieszamy. Do całości wbijamy żółtka, natomiast białka ubijamy w wysokim naczyniu na sztywną pianę.
Do masy cukrowo dyniowej, wsiewamy mąkę i proszek do pieczenia (na 3 razy, za każdym razem wszystko mieszamy). Do ciasta ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok. Na koniec delikatnie przekładamy białka i mieszamy.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia i z wysmarowanymi masłem bokami, przekładamy ciasto.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok. 45 minut.
Ciasto idealnie smakuje z serkiem homogenizowanym waniliowym :)
Marta
Ja póki co upiekłam chlebek dyniowy, który tak wszystkim zasmakował, że robiłam go dwa razy w jednym tygodniu!
PS. Miło, że pamiętałam o filmie, bardzo się cieszę, że się podobał :)
Katarzyna Kania
Piękny kubeczek!
Marta @ Co dziś zjem na śniadanie
ja dynię trzymam na półce, bo brak lodówki w domu. Takie ciasto to musi być coś. Zrobiłam jak dotąd donaty dyniowe i były pyszne :) Twój przepis kusi.
Dorota
u mnie chlebek dyniowy też okazał się klapą, ale to Twoje ciasto wyszło cudowne ! śliczne zdjęcia :)
ugotujmyto.pl
Zakochałam się w dyni….. więc chętnie skorzystam z przepisu:)!
Joanna Skoraczyńska
Poproszę duuuuży kawałek :-D
aleglodomorek
Koniecznie spróbuj! Ciasto na prawdę wyszło rewelacyjne! A do dyni z czasem się przekonasz :)
aleglodomorek
Kasiu w takim razie musisz skosztować jeszcze raz ciasta z dynią, u mnie dodatek imbiru i cytryny nie pozwoliły dyni by była mdła ;)
aleglodomorek
Zapraszam serdecznie Asiu! :)
asiathinksthings.com
świetna ta dekoracja, fantastyczna szklanka no i ciasto zapewne obłędne! :) bardzo fajny blog, będę odwiedzać!
Nietylkopasta.pl
fantastyczny przepis! zapraszam też do mojego konkursu: http://nietylkopasta.pl/konkurs-kulinarny-ze-spizarni-na-stol-2/
soulstorm-everywhere
smacznie wygląda, i fajna forma do pieczenia ;)
mojetworyprzetwory
Ale pyszna dyniowa propozycja!
I jakie śliczne i kuszące zdjęcia…;)
NATALiJA WANTS YOU! ♥
SUPER YUMMYYYY ♥♥♥♥♥♥♥♥
Karmel-itka.
bardzo interesujący pomysł!
zapewne rewelacja :]
Anonimowy
Rewelacyjne zdjecia, uwielbiam Twoje zdjęcia, ciasto to prawdziwy wyraz sztuki :)
Emcia Pichci!
ach te Twoje zdjęcia! rozpalają zmysły i kubki smakowe ;) prześliczne!
Kasia
Jestem ciekawa jak smakuje ;) Niestety, moje doświadczenia z dynią nie są najlepsze – zostało mi zaserwowane bardzo mdłe i niezjadliwe ciasto i boję się po dynię sięgnąć.
slodkiswiatwypiekow
Muszę, po prostu muszę się w końcu zabrać za zrobienie ciasta z dynią! Jeszcze nigdy takiego nie jadłam, a to Twoje tak smakowicie wygląda…:)
Ola
niesamowicie apetyczne! dynia i imbir z orzeźwiającą cytrynką… działa na zmysły :)
Dota|oneginetatopa
zdecydowanie moj klimat choc na razie ban na slodyczne….
whiness
Och, aż sobie zapiszę ten przepis :) Nie jest zbyt skomplikowany, a efekt mnie powala!
madzialandryna4
Nie umię sie przekonać do dyni ale może jednak spróbuje bo z przepisu wnioskuje że smakowite :)
pozdrawiam :)
Magda
Głodomorku, uwielbiam Twoje wypieki! :))