Żurawina chodziła za mną od pewnego czasu, wreszcie zdecydowałam się ją kupić.
Inspirowałam się przepisem z bloga małygłód.
Składniki (śr.18cm)
100g mąki pszennej
100g cukru
4 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
jajko
80g żurawiny mrożonej lub świeżej
50g migdałów
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę. Do masy wrzucamy 25g migdałów.
Ciasto nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu sypiemy resztę migdałów i żurawinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200st C i pieczemy ok. 40-45 minut.
Gorące ciasto wyjmujemy z pieca i posypujemy łyżeczką cukru.
Sosna
Smakowite! <3
fajne przepisy, dodaję do obserwowanych! :)
Anna Pe
tak właśnie też sądzę, że suszone nie wydadzą z siebie tej wilogoci do ciasta co mrożone czy nawet świeże, co jest chyba ważne w tym cieście
aleglodomorek
Myślę, że się nada, choć na pewno ciasto będzie smakowało troszkę inaczej :) Pozdrawiam!
Anna Pe
A suszona też się nada?
bajowka
Wygląda bardzo, bardzo pysznie:)
gin
Ja się w tym roku zaznajomiłam ze świeżą żurawiną i żałuję, że tak późno – boska jest!
A Twoje ciacho cudne :)
aleglodomorek
Jakbyś świeżej nie znalazła, to w biedronce kupowałam mrożoną.
aleglodomorek
W takim razie czekam na Twoją wersję :) Pozdrawiam!
aleglodomorek
O tak a w połączeniu z migdałami zdaje się jeszcze bardziej Świąteczna :)!
aleglodomorek
Koniecznie zrób, na pewno szybko zniknie :)!
burczymiwbrzuchu
Za mną też chodzi żurawina :)
Świetne ciacho!
Agata Pachla
Żurawina i migdały… Idealne połączenie :) Muszę koniecznie poszukać świeżej żurawiny :)
Amber
Śliczne ciasto,śliczne!
Cudowne smaki.
Weronika Król
Super przepis, wymyśliłam taki w tym tygodniu… i chciałam upiec;) Serio myślałam że sama na to wpadłam ; )
chochlikikuchenne
Mhmmm :)
Pysznosci :D
Magda
uwielbiam żurawinę :) a ciasto wygląda bardzo apetycznie! kusisz! :))
Emcia Pichci!
zdjęcia jak zwykle zachwycające :) ciasto – bajeczne!
Kasia
Ja niestety z żurawiną się nie lubię. Wygląda bardzo zachęcająco, ale jednak wolałabym dodać coś innego ;)
Antenka
fantastyczne połączenie:) pychota
Madame Edith
Głodomorku,
Twoje ciasto jest piękne i jakie świąteczne.
Żurawina kojarzy mi się właśnie bardzo ze Świętami, a całe ciasto prezentuje się cudnie!
Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.
Dorota
o jak prosto i zdrowo :)
whiness
Kawałek ciasta, i mleczko do tego… Mmm :)
Elin
Muszę je zrobić. Malutkie – w sam raz na jeden, dwa dni. Bez tłuszczu i wygląda obłędnie :D
Daria
mniaaaaaam.. z chęcią bym całe zabrała dla siebie :D