Cupcake’i limonkowe z kremem z awokado

Awokado nigdy mi nie smakowało, w tym wydaniu odkryłam go na nowo.

Składniki (40 mini cupcake’ów)
55g miękkiego masła
115g cukru
jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 limonki
140g mąki pszennej
60ml mleka
Krem
awokado
250g mascarpone
5 kopiastych łyżek cukru pudru
+
limonka na ozdoby
Do miski wrzucamy miękkie masło i cukier. Ucieramy na puszysta masę, a następnie wbijamy jajko i ucieramy dalej. Kiedy masa jest rzadka dodajemy proszek do pieczenia. Wsiewamy mąkę i dodajemy mleko i wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy sok z limonki i wszystko dokładnie łączymy.
Masę przekładamy do foremek. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 140st C i pieczemy 20 minut, następnie podkręcamy temp. do 180st C i pieczemy jeszcze 10 minut.
Babeczki wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu jest bardzo łatwe, przekrójmy awokado na pół i łyżeczką wydobądźmy miąższ. Do Awokado dodajemy cukier puder i blendujemy na gęstą papkę. Do zielonej masy dodajemy mascarpone i miksujemy aż składniki się połączą.
Na przestudzone cupcake’i nakładamy krem i dekorujemy 1/4 plasterka limonki.
1 października 2012

35 komentarzy

  1. asieja

    3 października 2012

    a mi awokado zawsze smakowało. i babeczki Twoje cudne bardzo mi się podobają.

  2. aleglodomorek

    1 października 2012

    Dzięki wszystkim za pochwały :)!

  3. Malina

    1 października 2012

    Jakie piękne !:) Nigdy nie jadłam takiego połączenia, muszę spróbować :)

  4. Antenka

    30 września 2012

    ale piekne wyszły ci te babeczki:D kolor obłędny.. masz talent do takich cudeniek:D

  5. Tomek gotuje

    30 września 2012

    Ciekawy pomysł na awokado :) Z tymi kawałeczkami limonki prezentują się pięknie, jak z wystawy :)

  6. Ola

    30 września 2012

    bo awokado samo w sobie jest niedobre :) za to stanowi idealny dodatek do potraw. Pyszne babeczki!

  7. Mr. & Mrs. Sandman

    30 września 2012

    Piękności!

  8. gin

    30 września 2012

    A ja awokado uwielbiam, więc prędzej czy później z pewnością wypróbuję ten krem :)

  9. ola in the kitchen

    30 września 2012

    Fajne połączenie smaków :}

  10. Bernadeta

    30 września 2012

    genialne połączenie.

  11. aleglodomorek

    30 września 2012

    Nie ma za co Dominiko! ;)

  12. kuchenna.pl

    30 września 2012

    oj myślę, że mój mąż dał by się pociąć za te babeczki :)
    chętnie skorzystam z przepisu.

  13. Elficzna

    30 września 2012

    ale piękności :) chętnie bym jedną Ci ukradła hih ;p

  14. Dominika

    30 września 2012

    Przeciekawe! Krem z awokado – nigdy nie miałam okazji próbować w wersji słodkiej. Dzięki za tak oryginalną inspirację. :)

  15. aleglodomorek

    30 września 2012

    Dziękuję, jasne że możesz! ;)

  16. aleglodomorek

    30 września 2012

    Jak najbardziej jestem na tak :) Jedyni nie za bardzo pasuje mi wtorek, a reszta dni jest okej ;)!

  17. aleglodomorek

    30 września 2012

    Wiesz co powiem tak. Przygotowałam go dzień wcześniej i trzymałam szczelnie zamknięty w lodówce. Potem nałożyłam na babeczki i było ok. Kolejnego dnia krem na babeczkach z wierzchu lekko skwaśniał i lekko pociemniał. Ale Jak babeczki znikną tego samego dnia to nie miej obaw :)

  18. aleglodomorek

    30 września 2012

    Zachęcam! Naprawdę ciekawe w smaku połączenie :)

  19. k.m.w.

    30 września 2012

    limonka i awokado fajne połączenie:)

  20. Kiczen

    30 września 2012

    A czy ten krem nie czernieje po jakimś czasie? Kurde, jakoś nigdy nie mam zaufania do tego awokado (a je uwielbiam żeby nie było :D)

  21. Weronika Król

    30 września 2012

    A ja lubię avocadao, ale na wytrawnie : ) W słodkiej wersji, bardzo intrygujące ; ) I ma wspaniały kolor <3

  22. Kamciss

    30 września 2012

    Nie pomyślałabym nigdy o kremie z awokado,a le wygląda cudownie :)

  23. S.B.

    30 września 2012

    ciekawy pomysl z tym awokado!!!

  24. Basia

    30 września 2012

    Zapisuję do zrobienia, bo bardzo mnie zaciekawiłaś masą z awokado! Piękne zdjęcia! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  25. Dusia

    30 września 2012

    co za slicznosci

  26. Magda

    30 września 2012

    i są obiecane zdjęcia!:)
    głodomorku, wspaniałe te babeczki! mogę się poczęstować jedną?:)

  27. Cooking??Cooking!!

    30 września 2012

    Wygląda naprawdę bosko!! Koniecznie do wypróbowania!!

  28. Kasia

    30 września 2012

    Też nie przepadam za awokado, zawsze muszę je przykryć milionem dodatków ;) Babeczki wyglądają obłędnie, chyba nigdy bym nie wpadła na takie połączenie.

    Alu, a może miałabyś ochotę się wybrać do Kafo w nadchodzącym tygodniu? Czwartek albo piątek?

  29. soulstorm-everywhere

    30 września 2012

    koniecznie muszę taki krem wypróbować :)

  30. Anonimowy

    30 września 2012

    Ponownie zachwycasz ♥

  31. Gosia

    30 września 2012

    niedawno nabyłam taki malutkie papilotki :) awokado w kremie jeszcze nie próbowałam :)

  32. Madzialena

    30 września 2012

    Ależ urocze te babeczki, cudowne :) Awokado również nie lubię, wypróbuje Twoj przepis, może i mi zasmakuje :)

  33. Aneta Wojciechowska

    30 września 2012

    jakie śliczne malutkie babeczki :) chętnie spróbowałabym takiego połączenia smaków :)

  34. Karmel-itka.

    30 września 2012

    o rany, jakie maciupkie ;]

  35. whiness

    30 września 2012

    Wyglądają naprawdę cudnie, a powiem Ci, że uwielbiam też sam smak limonki :) Na pewno są smakowite.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również