Maliny to dla mnie wspomnienie sierpniowych letnich dni. Beztroskie biegi po wysuszonej słońcem trawie, piekące od słońca policzki i poharatane kolana. Choć owoc ten solo jest ideałem, postanowiłam otulić miękkim, pachnącym ciastem drożdżowym.
Składniki (12 bułeczek) :
230ml mleka
20g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
80g brązowego cukru
80g masła
1 jajko
szczypta soli
Nadzienie :
200g malin
4 łyżki brązowego cukru
Do smarowania
1 jajko
łyżka mleka
Opcjonalnie
cukier puder
Cały proces zaczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe. W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (ok.15 minut).
Kiedy rozczyn jest już gotowy zabieramy się za przygotowanie ciasta. Osobiście przygotowuję ciasto robotem kuchennym z końcówką do wyrabiania ciasta (hak), ale równie dobrze możecie zagnieść je ręcznie. Do misy wsypujemy pozostałą mąkę, cukier oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki oraz rozczyn. Ciasto urabiamy do momentu, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie kleiło się do miski. Aksamitne ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1h, aby mogło wyrosnąć.
Teraz możemy zająć się przygotowaniem nadzienia. Umyte maliny zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość) dzielimy na 12 małych porcji, każdą rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy konfiturą malinową i zawijamy w rulon. Wałeczek rozkrawamy wzdłuż, pozostawiając od góry niewielki, nierozcięty fragment. Z uzyskanych dwóch pasów zaplatamy warkocz. Łączmy nierozcięty kawałek ciasta z końcem warkocza. Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
Za pomocą trzepaczki łączymy jajko z mlekiem, smarujemy bułeczki pędzelkiem przed włożeniem do pieca. Drożdżówki wsadzamy do rozgrzanego do 180st piekarnika (używam trybu bez termo obiegu) i pieczemy przez 20 minut.
Bułeczki możemy posypać cukrem pudrem lub zalać gęstym lukrem.