Dzisiaj szybka i prosta przekąska na ciepło dla miłośników pieczarek. I choć osobiście szczególnie za nimi nie przepadam to w tej postaci zjem je zawsze :)
Składniki (ok.15 sztuk):
mała cebula
200g pieczarek
ciasto francuskie
sól morska
pieprz
odrobina oleju
jajko
Siekamy cebulkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie przykrywamy i dusimy przez kilka minut.
Ciasto francuskie kroimy na 30 w miarę równych kwadracików lub prostokącików. Na połowę nakładamy farsz i przykrywamy je drugim, czystym kwadracikiem ciasta francuskiego. Brzegi dobrze sklejamy, możemy użyć do tego widelca. Gotowe poduchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.15 minut.
Ola
niezastąpione ciasto francuskie :)
dżags
nieskomplikowanie i smacznie :D
Crispy Biscuits
Oj, chętnie bym spróbowała :)
duzo sole
A ja kupilam ostatnio ciasto francuskie light bo zwykłego na pułce brakowało :) i ciekawe jak bedzie smakowało, jutro wyprobuje Twoj przepis wyglada pysznie :)
iwona
O, znalazłam Cię :) ślicznie tutaj :)pozdrawiam serdecznie ;)
Klaudia
Pięknie się prezentują, pewnie smakowite :)