Jakiś czas temu dorwałam w tk maxx trzy zagraniczne książki kulinarne. Między innymi ‘Gorgeous pudding’ Annie Bell. Poniższy przepis z wprowadzonymi drobnymi zmianami pochodzi właśnie z owej książki. Wypróbowałam go przede wszystkim dlatego gdyż spodobało mi się połączenie arbuza z pistacjami, a dodatkowo przekonało mnie do tego przepiękne zdjęcie znajdujące się tuż obok receptury.
Składniki (5-6 porcji):
700g arbuza pozbawionego skórki i czarnych pestek
1/2 cytryny
180g cukru (osobiście następnym razem dałabym przynajmniej o połowę mniej)
4,5 łyżeczki żelatyny
+
śmietana 30%
kilka łyżek cukru pudru
ewentualnie usztywniacz do śmietany
Arbuza blendujemy, powinniśmy otrzymać około 700ml płynu. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Całość przelewamy do rondelka, dodajemy cukru i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
W miseczce z odrobiną ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę. Następnie dodajemy ją do ciepłej masy arbuzowej, całość mieszamy.
Gotową mieszaninę przelewamy do niedużych salaterek/miseczek, chłodzimy i wsadzamy do lodówki. Czekamy aż galaretki stężeją.
Przed podaniem ubijamy śmietanę (można dodać usztywniacza), następnie dosładzamy ją cukrem pudrem według uznania. Siekamy pistacje obrane z łupin.
aleglodomorek
:) Racja, ja aż żałuję, że mam tylko dwie.
Dominika
Nie dziwię się, że Cię przekonała ta cudna galaretka! A ja już się boję wchodzić na TK Maxxowy dział książkowy! ;)
moja pasja smaku
Jaka smakowita :) Cudne zdjęcia !
AnnaA-G
Ja też mam te naczynka. Galaretka świetna, ładne zdjęcia:)
Madame Edith
Haha, mam takie same! Świetne są, jak i zresztą Twój deser. Arbuzowej galaretki jeszcze nie jadłam, ale za arbuzami przepadam, więc sądzę, że jest przepyszna!
Serdecznie Cię pozdrawiam,
E.
aleglodomorek
naczynka są po crème brûlée z lidla, mam je już dosyć długo, ale możliwe, że deserek jest w stałej ofercie, albo pojawia się podczas francuskiego tygodnia :)Przyznam, że kupiłam ze względu na naczynka ;)
kilo przyjemności
teraz żałuję, że się w piątek nie wprosiłam jednak :P wyglądają super :)
Kasia Jurek
ale super, nie jadłam takiej galaretki jeszcze,
Pola A
uhuhu ale pyszności :) czy mogłabym się dowiedzieć skąd są te naczynka do galaretek?
Kinga Kornacka
To może jednak sprawdzę czy ten arbuz w piwnicy dalej się tam znajduje? ;)
cook and look
Musiała być przepyszna :)
Lolinka
Cudne są. Wyglądają tak, że w pierwszym momencie myślałam, że to zdjęcia z książki. Ala jesteś mistrzem!