Kocham każde gofry, ale te przywołały wspomnienia miłych popołudniowych chwil spędzonych w już nieistniejącej, uroczej kawiarence przy Ogrodzie Saskim.
Składniki
3 jajka
85ml mleka
200g masła
320g mąki pszennej
7g suchych drożdży
2 łyżeczki cynamonu
150g cukru
Do wypiekania
Łyżka oleju
Do podania
Krem ciasteczkowy Speculoos
Truskawki
Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy lekko podgrzane mleko oraz roztopione i przestudzone masło. Włączamy mikser i mieszamy składniki.
W osobnej misie mieszamy mąkę z drożdżami oraz cynamonem i dwoma łyżkami cukru, a następnie wsypujemy suche składniki do mokrych. Ciasto urabiamy mikserem, najlepiej z końcówką haka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1h.
Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy pozostały cukier i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę, natłuszczamy olejem, do cieplej wkładamy niewielkie porcje ciasta. Pieczemy do zarumienienia.