Gulasz z jelenia to ciekawa kompozycja leśnych smaków i zapachów, mięso dość wymagające, ale warte spróbowania. Jeżeli chcemy przygotować to wyjątkowe danie warto zabrać się za nie dzień wcześniej, tak by dziczyznę przeszły aromaty przypraw.
Czas przygotowania 14h
Składniki (4 porcje)
1kg mięsa z jelenia
20g suszonych podgrzybków
2 cebule
4 ząbki czosnku
500ml ciemnego piwa na miodzie
40ml oleju Kujawskiego z ziołami z czosnkiem
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 kulki ziela angielskiego
6 liści laurowych
4 owoce jałowca
Mięso kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy do naczynia z wyższym brzegiem, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ziele angielskie, roztrzaskane w moździerzu owoce jałowca, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy połową piwa, wsadzamy do lodówki i pozostawiamy w marynacie na 12 godzin.
Gdy mięso się zamarynuje, wyjmujemy je z aromatycznej zalewy i wraz z drobno posiekaną cebulką podsmażamy na kujawskim z ziołami. Następnie usmażoną jeleninę wkładamy do sporego garnka, zalewamy pozostałą marynatą, dodajemy suszonych podgrzybków i dusimy około 2-3 godzin. W razie potrzeby podlewamy pozostałym piwem.
Gulasz możemy podać sam, w towarzystwie ulubionej kaszy, bądź ziemniaków. Warto przystroić go natką pietruszki.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu “zPierwszegoTloczenia.pl” oraz Fooder.pl.
Anonimowy
jadłam było przepyszne:) ewka
Ewa W
jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować dziczyzny :) fajny przepis