Dziś wariacja na temat tradycyjnego humusu. Koniecznie ją wypróbujcie, z kilku prostych składników można stworzyć naprawdę pyszną pastę!
Składniki:
szklanka brązowej soczewicy
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu
3 łyżki siemienia lnianego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
olej lniany
Soczewice gotujemy do momentu, aż zmięknie. W między czasie podsmażamy na oliwie z oliwek posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze przez chwilkę. Następnie na patelni prażymy ziarna sezamu i siemienia. Gdy już wszystko jest gotowe, umieszczamy składniki w jednym garnku i blendujemy. Humus przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Pasta idealnie nadaje się do pieczywa, ja swoją podałam z czarnymi oliwkami.
HOME
uwielbiam humus a wąsy super
teenager ;)
świetny pomysł na hummus! koniecznie wypróbuję :) i bardzo podobają mi się te zdjęcia – super!