Po zakupieniu pięknej odpowiedniej foremki, zaraz musiała upiec bohaterki dzisiejszego posta.
Przyznam, że posmakowały mi bardziej niż zwykłe pierniczki!
Przepis zaczerpnęłam ze strony moje wypieki, choć nie obyło się bez drobnych zmian.
Składniki (4 blaszki ciastek):
400g mąki pszennej
100g cukru pudru
200g miodu
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
+
odrobina wody
odrobina margaryny
Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, robimy w niej dołek do którego wbijamy jajka i wlewamy miód. Używając noża, wstępnie łączymy wszystkie składniki. Kiedy miód i jajka połączą się z mąką i nie są już lesiste zaczynamy ugniatać ciasto.
Kiedy ciasto po ugnieceniu wciąż się lepi, podsypujemy odrobiną mąki.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na grubość nie mniejszą niż 0,5 cm, delikatnie podsypując mąką.
Z ciasta wycinamy kształty i układamy na wysmarowanych margaryną blachach. Z wierzchu, każde ciastko lekko smarujemy wodą.
Pieczemy ok.10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190st C.
Cooking??Cooking!!
Śliczne. I pewnie bardzo pyszne :))
Anonimowy
wyglądają bardzo smacznie…. też nigdy nie robiłam, może się kiedyś skuszę!
Paulina
urocze:) właśnie muszę coś takiego na święta stworzyć:D
Syl
Sliczny ksztalt! Dziekuje za super przepis:-))) aciskam
Magda
szkoda, że nie mam takiej foremki :<
od razu bym zrobiła! piękne Ci wyszły! :))
Karmel-itka.
robiłam.
są pyszne!
Kamciss
Mm kuszące ;)
Madziula009
Jadłby, jadłby, jadłby! :D
Crispy Biscuits
Pamiętam Katarzynki, które jadłam w podstawówce :) W przyszłym roku na pewno upiekę Katarzynki :) Pozdrawiam!
whiness
Ach, pamiętam je z dzieciństwa… Wyglądają idealnie :)
Magda
Głodomorku, cudne te Twoje pierniczki!!
Inspirowane Smakiem
Nigdy nie robiłam, a cudownie się prezentują:)