Moje pierwsze knedle! Może nie do końca idealne, ale jestem z nich dumna :)
Składniki (12 knedli):
8 nie za dużych ziemniaków
100g mąki pszennej + mąka do podsypywania
12 niedużych śliwek
Obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy są gotowe przeciskamy je przez praskę i dodajemy mąkę, mieszamy aż uzyskamy zwarte ciasto.
Śliwki rozkrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej tworzymy gruby wałeczek.
Wałeczek kroimy na cztery równe części. Jedną cząstkę takiego wałeczka rozpłaszczamy na ręce. układamy na niej śliwkę i przykrywamy ją ciastem. Kręcimy w ręce okrągłe kuleczki.
Knedle gotujemy w osolonej wodzie ok.3 minuty. Podajemy z masełkiem cynamonem i cukrem :)
Może i ciasto było za grube, a śliwek ciut za mało – ale czy to jest najważniejsze? :)
Biedr_ona
Jak tu pysznie! Zostaję!
http://www.przysmakiewy.pl
S.B.
boskie! smak dzieciństwa:)
aleglodomorek
Kochani, może i wyglądają ładnie, ale naprawdę jeszcze im do ideału sporo brakowało :) Głównie przez to że ciasta było za dużo w stosunku do małej biednej śliwki w środku :)
MakeCooking
Uwielbiam knedle z każdym nadzieniem, ale nie mam cierpliwości do ich wyrabiania:p Pozdrawiam!
Helka
Jak ja dawno knedli nie jadłam :) Twoje wyglądają obłędnie! :))
Dzikowiec
Pychota! Wyglądają niesamowicie!
Karmel-itka.
pierwsze? a wyglądają jakbys je kilka lat z rzędu robiła!
lubię knedle, oj lubię.
Basia
Koniecznie do zrobienia, bo jeszcze nigdy ich nie popełniłam :-)
Dziękuję Ci za inspirację!
Pozdrawiam serdecznie!
Magda
uwielbiam knedle! *.* babcia mi zawsze je robi :D jak sie ladnie do niej usmiechne :D
Joanna Skoraczyńska
Głodomorku, ale mi smaka narobiłaś na śliwkowe knedliki :-D
Anonimowy
No i po co ta skromność! Knedle są przeca eleganckie! :D
Maggie
Nie do konca idealne? Smiem polemizowac!
Madleine
Moje ulubione :)
Agata Pachla
Byłam na innym kursie – w Cupcake Zone w Poznaniu. Było naprawdę fajnie, sporo się dowiedziałam. Najpierw poznaliśmy historię cupcakes, póżniej odbyła się prezentacja, przygotowywanie ciasta, zdobienie…
Tomek gotuje
I przeniosłem się do babcinej kuchni :)
Samantha
Twoje knedle tak zachwycają i tak pysznie wyglądają, wspaniałe :)
Anonimowy
Wow, świetne Ci wyszły. Ja za takimi cudami nie przepadam, ale na Twojego knedla bym się chyba jednak skusiła ;)
anpapi
wyglądają idealnie! też bym chciała, żeby już od pierwszego podejścia wychodziły mi takie cuda:)
mojetworyprzetwory
A ja jeszcze nie robiłam… pierogi, kopytka owszem, ale za knedle boję się zabrać… Twoje pachną mi aż tutaj, pyszności!
Ola
mmm rozpływam się na widok tego masełka i cynamonu ;) świetnie pasuje do knedli!
asiaisk
Pysznie wyglądają!
Marta
Jakie tam nie do końca idealne? W sumie chodzi mi coś takiego po głowie od jakiegoś czasu…
matylda
wyglądają super. brawo, ja jeszcze pierwsze knedle mam przed sobą. :)
whiness
Ajaj, zjadłabym na obiad takie knedle. :) Co jak co, ale wyszły Ci smakowite.
piotej
mniam;) pyszności.