Krem brokułowy z parmezanem

· i dodatkiem oliwy ·

Zachęcona moim ostatnim ‘rosołowym’ sukcesem, postanowiłam przygotować kolejną zupę. Tym razem zapraszam Was na krem brokułowy z odrobiną oliwy z oliwek i parmezanem.

Składniki (4 porcje):
1,5l wody
200g wołowiny
2 marchewki
1/4 selera
biała część pora
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
cebula
gałązka natki pietruszki
gałązka koperku
ziele angielskie
brokuły
sól
pieprz
+
oliwa z oliwek
parmezan
Zaczynamy od przygotowania bulionu, ja zrobiłam wołowy, ale równie dobrze może być warzywny. Do garnka z wodą wrzucamy mięso oraz obrane warzywa i przyprawy. Cebulę przypalamy na ogniu i również dodajemy do zupy. Wywar gotujemy na małym gazie przez około 2h.
Kiedy bulion jest gotowy, wyjmujemy wszystkie składniki, cedzimy tak by pozbawić go wszystkich szumowin i doprawiamy solą i pieprzem. Do klarownego wywary wrzucamy różyczki brokuła, gotujemy przez ok. 15 minut. Kiedy warzywo zmięknie, blendujemy zupę na krem. Do kremu warto dorzucić marchewkę i pietruszkę na których gotowaliśmy bulion, całość będzie miała mniej przyjemny kolor, jednak smak będzie dużo lepszy.
Zupę podajemy z odrobiną oliwy z oliwek i parmezanem.
10 marca 2015

4 komentarze

  1. admin

    16 lutego 2015

    Dziękuję :)!

  2. zwykły człowiek

    14 lutego 2015

    ale przepiękne robisz zdjęcia! gdy zobaczyłam Twoje ciastka czekoladowe, odrazu pojawił mi się plan 'na za chwilę' :)

  3. studentka_na_diecie

    13 lutego 2015

    Jaką że jestem fanką brokuła taką zupkę bym zjadła z wielką chęcią :D

  4. Aneta Wojciechowska

    12 lutego 2015

    i zrobiło się jakoś tak wiosennie.. :)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również