Pierwszy raz spróbowałam kremu z marchewki tuż przed zabiegiem kolana w szpitalnym bistro. Zupa posmakowała mi tak bardzo, że obiecałam sobie za wszelką cenę powtórzyć ja w domu.
Składniki:
1,5l bulionu
600g marchewki
por
2 ząbki czosnku
2 cebule
łyżeczka curry
kurkuma
sól
pieprz
+
natka pietruszki
Do bulionu wrzucamy umyte,obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy na małym ogniu dopóki wszystko nie zmięknie. Następnie całość blendujemy na krem. Na koniec przyprawiamy zupę kurkumą, curry, pieprzem i solą.
Zupę podajemy ciepłą z dodatkiem natki pietruszki.
Kinga Kornacka
Ale krótki przepis! A marchewkowy.. jeszcze lepiej! :D
pastawithapplepie.blogspot.com
ostatnio szaleje za zupami krem, z marchwii jeszcze nie próbowałam ;)
whiness
Uwielbiam marchewkę, więc i taki krem to coś dla mnie. :)