Początkowo, za nim nie przepadałam, jednak z czasem polubiłam jego smak. Sycący, zdrowy i rozgrzewający na pewno prędzej, czy później przekona do siebie każdego. Serdecznie zapraszam na krem z selera.
Składniki (4 porcje):
2 marchewki
1 pietruszka
1 duży seler
por
natka pietruszki
cebula
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
sól
oliwa z oliwek
Myjemy i obieramy wszystkie wymagające tego warzywa. Następnie do 1,5 l lekko osolonej wody wrzucamy marchew, pietruszkę, pora, selera oraz odrobinę natki pietruszki. Selera warto pokroić na mniejsze cząstki. Całość gotujemy na małym ogniu. W między czasie opalamy cebulę, którą również wrzucamy do reszty gotujących się warzyw. Kiedy uzyskamy intensywny warzywny wywar, pozostawiamy w garnku marchewkę, selera i cebulę natomiast resztę warzyw wyciągamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy do wywaru, by następnie całość zblendować na krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Kiedy krem jest zbyt gęsty, możemy dodać do niego odrobinę wody, pamiętajmy jednak by w takiej sytuacji ponownie zagotować zupę.
KOLOR owanka
w Św.Wielkanocne robiłam podobną zupę-ale twój przepis wydaje się być dużo smaczniejszy :D
JoannaD
takiego kremu jeszcze nie robiłam, ale przepis wygląda bardzo ciekawie:)
Josia
Alicja,
miło było poznać autorkę Aległodomrek w realu ;)
Zapraszam na moją relację z warsztatów http://www.josia.pl/2014/03/dietetyczne-rewolucje-z-oleofarm-i.html
I mam nadzieję, że to początek ciekawych wydarzeń w naszym regionie.
Pozdrawiam.
Kamciss
Mmm taki krem wygląda pysznie :)
Tosia
Selera jadłam tylko z sałatką :)
Justyna Żak
wygląda smacznie:)