Sałatkę przygotowałam z myślą o plackach z cukinii, które przyrządziłam na późny obiad. I choć łososia najchętniej jadam w towarzystwie awokado, tym razem jego brak mi nie przeszkadzał. Lekka, wiosenna kompozycja, znakomicie pasowała do smażonego dania.
Składniki (porcja):
garść rukoli
garść czarnych oliwek
zielony ogórek
koperek
wędzony łosoś
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Rukolę płuczemy i osuszamy, następnie układamy na talerzu. Plastry łososia dzielimy na mniejsze części i kładziemy na rukoli, następnie dodajemy oliwki. Ogórka kroimy na podłużne pasy przy pomocy obieraczki i dodajemy do reszty składników. Całość skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Z wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem.
Ola
u mnie też będzie dzisiaj sałatka… ;) nie mam łososia ale pokombinuję coś z kiełbasą i musztardą :D