Za chałwą nigdy nie przepadałam, jednak kiedy skosztowałam lodów o tym smaku, zwariowałam na ich punkcie. Dziś przygotowałam dla Was uproszczoną wersję przepisu Tomka Nowaka, który miałyśmy okazję wraz z innymi blogerkami przetestować podczas wizyty w Centrum Kulinarnym przy ul.Adamieckiego 8 w Chorzowie. Przepis jest banalnie prosty i co najważniejsze nie potrzebujemy do niego maszyny do lodów, wystarczy blender :)!
Składniki (4 porcje):
200ml schłodzonej śmietany 30%
3 żółtka
Żółtka ubijamy, aż uzyskamy jednolitą kremową konsystencję. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy ubite żółtka ze śmietaną i pokruszoną chałwą. Wszystko dokładnie miksujemy tak by chałwa połączyła się z resztą składników. Wkładamy do zamrażarki, co kilka godzin wyjmujemy masę i blendujemy aby nasze lody były kremowe. Podajemy w wafelku, ja swoje dodatkowo obsypałam chałwą i oprószyłam cukrem pudrem.
admin
Te ze zdjęć zakupiłam w kerfurze :)
Mama młodego
Gdzie można kupić takie wafelki do lodów?
studentka_na_diecie
Ja jeszcze lodów chałwowych nie próbowałam, ale wyobrażam sobie że to musi być niebo w gębie :D Szczególnie takie domowe :)
admin
Najlepsze na świecie! Buziaki :*
admin
Ja wyjmowałam co ok. 3h (2 razy), za trzecim razem nie mogłam się powstrzymać od zjedzenia. Jeżeli lody zostawiamy na dłużej w zamrażarce, warto przed podaniem wyjąć je trochę wcześniej, ponieważ masa mocno zamarza. Pozdrawiam ciepło!
nat.
Mniam! Też muszę powtórzyć je w domu Kochana! :)) Były r e w e l a c y j n e ! :)
Ściskam! :**
gin
Mmm, ja chałwę uwielbiam, więc takimi lodami zajadałbym się z rozkoszą :)
Angelika Klim
Super lody, chałwę bardzo lubię, koleżanka przywiozła mi z Ukrainy i jest o wiele lepsza od tej polskiej. Mają tam takie chałwy nadziewane np. orzechami lub rodzynkami, jeśli będziecie mieli okazję kiedyś spróbować, to nie pożałujecie :)
Agata Broncel
Oj tak – te lody zachwyciły chyba wszystkich :) Było pysznie :)
Waniliowa Chmurka
Boniu, ale pyszne musiały być! :D
Anonimowy
Co ile godzin wyjmujemy? :)
Kinga Łucja
Wygląda smacznie :)))
admin
Chałwa jest wystarczająco słodka, nie trzeba :)! Pozdrawiam ciepło!
Anonimowy
Czy do zółtek nie trzeba dodac cukru?