Mini pieczone pączki z dziurką

Na przepis trafiłam na blogu Chochlikikuchenne, od razu wiedziałam, że niedługo go wypróbuję. W zasadzie zmiany które wprowadziłam są bardzo niewielkie, ale jak zwykle odrobinę przyśpieszyłam swoją pracę :). Pączki wyszły pyszne, więc wszystkim gorąco polecam.
 

Składniki (ok.35 szt.):
3 szklanki mąki pszennej
szklanka mleka
30g świeżych drożdży
80g masła
2 jajka
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
ok.15g cukru waniliowego / lub opakowanie wanilinowego
+
cukier puder
szklanka
kieliszek
 
 
 
W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy je. W misce w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem. Do roztworu wsiewamy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, dwa żółtka (białka zostawiamy w miseczce), sól i cukier waniliowy. Wszystko razem zagniatamy i urabiamy ciasto ok.5-10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste.
 
Gotowe ciasto pozostawiamy w misce przykrytej ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na części, rozwałkowujemy na placek grubości 2cm i wycinamy nieduże kółka szklanką. W wyciętych kółkach wycinamy mniejsze (najlepiej kieliszkiem). Pozostałe ciasto zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy.
 
Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu lekko smarujemy białkiem (drugie białko zostawiamy do przygotowania lukru). Pieczemy ok. 15 minut w 180st C.
 
Kiedy pączki przestygną miksujemy białko z cukrem pudrem (ilość cukru pudru zależy od tego jak gęsty lukier chcemy otrzymać), którym następnie oblewamy pączki. Zanim lukier zastygnie obsypujemy go cukrowymi koralikami. Pączki podczas lukrowania najlepiej ułożyć na kratce, jeśli jednak takowej nie mamy możemy użyć papieru do pieczenia.
 

12 komentarzy

  1. aleglodomorek

    12 stycznia 2014

    Dziękuję za uwagę! Oczywiście chodziło o 30g :):) Pozdrawiam ciepło :)

  2. Natalia O

    12 stycznia 2014

    tych drożdży to chyba chodzi o 30 g a nie dag? :)

  3. Kaś

    10 lutego 2013

    ale kształtne :) kurczę, jeszcze nie jadłam pieczonych – trzeba to będzie kiedyś nadrobić ;)

  4. Joanna Skoraczyńska

    10 lutego 2013

    Nie dość że mini to do tego jeszcze pieczone, czyli zdrowsze i z moją ulubioną kolorową posypką i gruuuubą warstwą lukru. Nie mogę się napatrzeć :-)

  5. chochlikikuchenne

    8 lutego 2013

    Ciesze sie,ze moglam Cie zainspirowac! :D
    Sliczne te Twoje paczusie <3

  6. Kamciss

    8 lutego 2013

    Mmm pycha :)

  7. Madleine

    8 lutego 2013

    pysznosci!

  8. Kaś

    8 lutego 2013

    Piękne są. Takie… idealne. :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.:)
    http://kulinarna-galeria-arty-styczna.blogspot.com/

  9. Tyna

    8 lutego 2013

    Kurczę, zjadłabym takiego:) Naprawdę pysznie wyglądają!

  10. veronika

    8 lutego 2013

    Takie ładne Ci wyszły, kształtne. Moje pieczone pączki rozrosły się w płaszczyźnie poziomej i wyglądały bardziej jak bułeczki…

  11. Antenka

    8 lutego 2013

    boskie:D i tak jak u mnie, pieczone:D

  12. Inspirowane Smakiem

    8 lutego 2013

    Mniam, też robiłam w piekarniku:)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również