Od kilku dni leżały u mnie w domu małe śliweczki które dostałam od babci. Nie chciałam piec ciasta bo z owocami szybciej się psuje, a ja nie miałabym kogo nim częstować. Otwarłam więc starą książkę kucharską mamy (‘Dobra Kuchnia’ wydawnictwa WATRA).
Znalazłam dosyć ciekawy przepis, jednak trochę go zmieniłam, użyłam śmietany zamiast ubitych białek oraz zredukowałam cukier, ponieważ moje śliwki były bardzo słodkie.
Składniki:
kilka małych słodkich śliwek (ok.40g)
2 łyżki cukru
odrobina śmietany 36%
1,5 łyżeczki żelatyny
Śliwki myjemy, wyjmujemy z nich pestki. Wkładamy do rondelka z cukrem i odrobiną wody i gotujemy, aż uzyskamy piękny czerwony mus. Następnie przecieramy mus przez sitko, tak by pozbyć się skórek.
Następnie ubijamy odrobinę śmietany i dodajemy ją do przetartego musu.
W odrobince gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do naszego owocowego przeciery. Mieszamy.
Przelewamy do szklanki i wkładamy do lodówki na ok. 2h.
Bernadeta
moja mama tez ma te ksiazke i zdarzało mi sie z niej korzystac.a przy okazji .. Paclan robi warsztathy jesienią (ostatnie w Gdańsku były podobno rewelacyjne) i m.in do wyboru są Katowice, wygra miasto pod warunkiem ze bedzie najwiecej glosow, moze sie ktos przylaczy? na śląsku nic sie nie dzieje, moze chociaż raz u nas jakies warsztaty się odbęąa. https://www.facebook.com/events/446620332049867/446622018716365/?comment_id=446667795378454¬if_t=event_mall_reply
patitolubi
Uwielbiam wszystko co śliwkowe :) Więc i ten mus na pewno mi posmakuje :)
Pozdrawiam ♥ Pati
Kaś
Pierwszy raz widzę coś takiego! W życiu nawet nie słyszałam o musie śliwkowym.:)
aleglodomorek
Warto miał bardzo ciekawy smak :)!
aleglodomorek
Posypany karmelem z wanilią (takie te słodkie przyprawy w młynku -chyba z KOTANYI)
aleglodomorek
Ah gdybym wiedziała wcześniej, że z chęcią byś wpadła upiekłabym nawet dwa ;)
aleglodomorek
Chyba tak wyszło bo przepis był mi przekazany ustnie, w dodatku ilość mąki nie była zbyt ściśle określona :)
Agata Pachla
A to dlaczego? Wiesz już, co źle zrobiłaś?
Ola
ciekawy pomysł, gdyby nie przepis, pewnie nie podejrzewałabym, że ze śliwek można uzyskać taką konsystencję:)
życie & podróże
gotowanie
kuchenny bałagan
Śliwkowego musu jeszcze nigdy nie jadłam, zdjęcia są tak apetyczne, że właśnie poczułam zapach rozkrojonej śliwki! Jak fajnie, że dziś jadę na wieś :)
burczymiwbrzuchu
Pysznie, śliwkowy szał się zaczyna, więc z chęcią zrobię taki mus w sezonie na węgierki :)
Samantha
Zaskoczyłaś mnie głodomorku, widać i ze śliwek można robić mus, przepis znakomity na pewno skorzystam ! Wygląda wyśmienicie !
Madame Edith
Głodomorku,
Jaka old-school'owa książka! Bardzo fajna, bo z klimatem.
A mus wygląda na bardzo apetyczny, aż nabrałam ochoty na śliwki.
Pozdrawiam serdecznie,
Edith
Joanna Skoraczyńska
Jak to nie miałaś kogo poczęstować. Ja bym zawsze chętnie wpadła na ciasto owocowe;-) A mus fajny. Nie spodziewałam się, że będzie miał od śliwek taki ładny różowy kolor. Bardziej stawiałam na coś zgniło różowe, więc pozytywna niespodzianka:-)
Agata Pachla
Posypany cynamonem? :) Musu owocowego jeszcze nie robiłam :) Jedynie czekoladowo-bananowy :) A Ty cały czas kusisz mnie to mlekiem malinowym, to musem śliwkowym… :)
Ola
Skądś kojarzę stronę z tej książki… może kiedyś mi wpadła w ręce?
Uwielbiam wygrzebane i zapomniane przepisy, mus wygląda tak aksamitnie… ;)
Tomek gotuje
Nigdy nie łączyłem śliwek ze śmietaną, ale wygląda bardzo smakowicie :)
Panna Malwinna
Mam tę samą książkę. Piękny kolor ma ten mus
whiness
Robię czasem taki mus – smakuje przepysznie. :)
Emma
mmmm pysznie!