Od kilku dni leżały u mnie w domu małe śliweczki które dostałam od babci. Nie chciałam piec ciasta bo z owocami szybciej się psuje, a ja nie miałabym kogo nim częstować. Otwarłam więc starą książkę kucharską mamy (‘Dobra Kuchnia’ wydawnictwa WATRA).
Znalazłam dosyć ciekawy przepis, jednak trochę go zmieniłam, użyłam śmietany zamiast ubitych białek oraz zredukowałam cukier, ponieważ moje śliwki były bardzo słodkie.

Składniki:
kilka małych słodkich śliwek (ok.40g)
2 łyżki cukru
odrobina śmietany 36%
1,5 łyżeczki żelatyny
Śliwki myjemy, wyjmujemy z nich pestki. Wkładamy do rondelka z cukrem i odrobiną wody i gotujemy, aż uzyskamy piękny czerwony mus. Następnie przecieramy mus przez sitko, tak by pozbyć się skórek.
Następnie ubijamy odrobinę śmietany i dodajemy ją do przetartego musu.
W odrobince gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do naszego owocowego przeciery. Mieszamy.

Przelewamy do szklanki i wkładamy do lodówki na ok. 2h.

20 komentarzy

  1. Bernadeta

    3 sierpnia 2012

    moja mama tez ma te ksiazke i zdarzało mi sie z niej korzystac.a przy okazji .. Paclan robi warsztathy jesienią (ostatnie w Gdańsku były podobno rewelacyjne) i m.in do wyboru są Katowice, wygra miasto pod warunkiem ze bedzie najwiecej glosow, moze sie ktos przylaczy? na śląsku nic sie nie dzieje, moze chociaż raz u nas jakies warsztaty się odbęąa. https://www.facebook.com/events/446620332049867/446622018716365/?comment_id=446667795378454¬if_t=event_mall_reply

  2. patitolubi

    2 sierpnia 2012

    Uwielbiam wszystko co śliwkowe :) Więc i ten mus na pewno mi posmakuje :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

  3. Kaś

    1 sierpnia 2012

    Pierwszy raz widzę coś takiego! W życiu nawet nie słyszałam o musie śliwkowym.:)

  4. aleglodomorek

    1 sierpnia 2012

    Warto miał bardzo ciekawy smak :)!

  5. aleglodomorek

    1 sierpnia 2012

    Posypany karmelem z wanilią (takie te słodkie przyprawy w młynku -chyba z KOTANYI)

  6. aleglodomorek

    1 sierpnia 2012

    Ah gdybym wiedziała wcześniej, że z chęcią byś wpadła upiekłabym nawet dwa ;)

  7. aleglodomorek

    1 sierpnia 2012

    Chyba tak wyszło bo przepis był mi przekazany ustnie, w dodatku ilość mąki nie była zbyt ściśle określona :)

  8. Agata Pachla

    1 sierpnia 2012

    A to dlaczego? Wiesz już, co źle zrobiłaś?

  9. Ola

    1 sierpnia 2012

    ciekawy pomysł, gdyby nie przepis, pewnie nie podejrzewałabym, że ze śliwek można uzyskać taką konsystencję:)

    życie & podróże
    gotowanie

  10. kuchenny bałagan

    1 sierpnia 2012

    Śliwkowego musu jeszcze nigdy nie jadłam, zdjęcia są tak apetyczne, że właśnie poczułam zapach rozkrojonej śliwki! Jak fajnie, że dziś jadę na wieś :)

  11. burczymiwbrzuchu

    31 lipca 2012

    Pysznie, śliwkowy szał się zaczyna, więc z chęcią zrobię taki mus w sezonie na węgierki :)

  12. Samantha

    31 lipca 2012

    Zaskoczyłaś mnie głodomorku, widać i ze śliwek można robić mus, przepis znakomity na pewno skorzystam ! Wygląda wyśmienicie !

  13. Madame Edith

    31 lipca 2012

    Głodomorku,

    Jaka old-school'owa książka! Bardzo fajna, bo z klimatem.
    A mus wygląda na bardzo apetyczny, aż nabrałam ochoty na śliwki.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

  14. Joanna Skoraczyńska

    31 lipca 2012

    Jak to nie miałaś kogo poczęstować. Ja bym zawsze chętnie wpadła na ciasto owocowe;-) A mus fajny. Nie spodziewałam się, że będzie miał od śliwek taki ładny różowy kolor. Bardziej stawiałam na coś zgniło różowe, więc pozytywna niespodzianka:-)

  15. Agata Pachla

    31 lipca 2012

    Posypany cynamonem? :) Musu owocowego jeszcze nie robiłam :) Jedynie czekoladowo-bananowy :) A Ty cały czas kusisz mnie to mlekiem malinowym, to musem śliwkowym… :)

  16. Ola

    31 lipca 2012

    Skądś kojarzę stronę z tej książki… może kiedyś mi wpadła w ręce?
    Uwielbiam wygrzebane i zapomniane przepisy, mus wygląda tak aksamitnie… ;)

  17. Tomek gotuje

    31 lipca 2012

    Nigdy nie łączyłem śliwek ze śmietaną, ale wygląda bardzo smakowicie :)

  18. Panna Malwinna

    31 lipca 2012

    Mam tę samą książkę. Piękny kolor ma ten mus

  19. whiness

    31 lipca 2012

    Robię czasem taki mus – smakuje przepysznie. :)

  20. Emma

    31 lipca 2012

    mmmm pysznie!

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również