Najprostsze ciasto drożdżowe z truskawkami

Nie dość, że przepis jest łatwy to w dodatku nie da się przy nim narobić. Recepturę dostałam od babci i wypróbowałam dopiero niedawno. Najlepiej przygotować wszystko wieczorem, a rano zajadać się świeżym ciastem.

Składniki (22×22 cm):
125ml oleju rzepakowego
250ml mleka
180g cukru
3 jajka
szczypta soli
30g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
+
ok.350g truskawek
+
Kruszonka
50g cukru
50g mąki
40g masła
Do dużej miski wlewamy olej, mleko, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Na wierzchu kruszymy drożdże. Tak przygotowane składniki pozostawiamy na noc (ewentualnie na dzień)  przykryte ściereczką.
Rano do składników dodajemy mąkę przesianą przez sitko i wszystko razem mieszamy. Ciasto będzie dosyć mokre i może się kleić. Przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Zagniatamy składniki na kruszonkę, myjemy i pozbawiamy szypułek truskawki, a następnie przekrawamy je na połówki.
Na wierzch ciasta układamy ciasno truskawki i sypiemy obficie kruszonką. Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na 170 st C. Pieczemy ok.50 minut.

8 komentarzy

  1. aleglodomorek

    27 kwietnia 2014

    Bardzo się cieszę, że smakowało! :):) Pozdrawiam!

  2. Anonimowy

    27 kwietnia 2014

    Wyszlo pyszne i wcale na noc nie trzeba zostawiac, wystarczy drozdze rozpuscic w cieplym mleku i dalej juz pojdzie :)puszyste, wyroslo pieknie :)

  3. Ula Miłek

    29 czerwca 2013

    Hej hej! Wytypowałam Twój blog w ramach "Liebster Blog Awards" :) Zapraszam:

    http://www.rozmaitefrykasy.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-i-zupa-cebulowa.html

    Pozdro,
    Ula

  4. Ola

    28 czerwca 2013

    tak! wczoraj moja mama kupiła w sklepie drożdżówkę… takie to paskudztwo było, że nawet komentować nie będę…

  5. Dominika

    28 czerwca 2013

    Najprosztsze, najlepsze. I do tego mleko. Któż by się nie skusił na taki zestaw wprowadzający w błogostan! :)

  6. dżags

    28 czerwca 2013

    kolejny przepis, który muszę wypróbować! ; )

  7. whiness

    28 czerwca 2013

    Ciepłe ciasto i szklanka mleka – marzenie <3

  8. Inspirowane Smakiem

    28 czerwca 2013

    Takie ciasta lubię jeść jeszcze ciepłe!

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również