Nie dość, że przepis jest łatwy to w dodatku nie da się przy nim narobić. Recepturę dostałam od babci i wypróbowałam dopiero niedawno. Najlepiej przygotować wszystko wieczorem, a rano zajadać się świeżym ciastem.
Składniki (22×22 cm):
125ml oleju rzepakowego
250ml mleka
180g cukru
3 jajka
szczypta soli
30g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
+
ok.350g truskawek
+
Kruszonka
50g cukru
50g mąki
40g masła
Do dużej miski wlewamy olej, mleko, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Na wierzchu kruszymy drożdże. Tak przygotowane składniki pozostawiamy na noc (ewentualnie na dzień) przykryte ściereczką.
Rano do składników dodajemy mąkę przesianą przez sitko i wszystko razem mieszamy. Ciasto będzie dosyć mokre i może się kleić. Przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Zagniatamy składniki na kruszonkę, myjemy i pozbawiamy szypułek truskawki, a następnie przekrawamy je na połówki.
Na wierzch ciasta układamy ciasno truskawki i sypiemy obficie kruszonką. Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na 170 st C. Pieczemy ok.50 minut.
aleglodomorek
Bardzo się cieszę, że smakowało! :):) Pozdrawiam!
Anonimowy
Wyszlo pyszne i wcale na noc nie trzeba zostawiac, wystarczy drozdze rozpuscic w cieplym mleku i dalej juz pojdzie :)puszyste, wyroslo pieknie :)
Ula Miłek
Hej hej! Wytypowałam Twój blog w ramach "Liebster Blog Awards" :) Zapraszam:
http://www.rozmaitefrykasy.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-i-zupa-cebulowa.html
Pozdro,
Ula
Ola
tak! wczoraj moja mama kupiła w sklepie drożdżówkę… takie to paskudztwo było, że nawet komentować nie będę…
Dominika
Najprosztsze, najlepsze. I do tego mleko. Któż by się nie skusił na taki zestaw wprowadzający w błogostan! :)
dżags
kolejny przepis, który muszę wypróbować! ; )
whiness
Ciepłe ciasto i szklanka mleka – marzenie <3
Inspirowane Smakiem
Takie ciasta lubię jeść jeszcze ciepłe!