Płaskie chlebki z oregano

Moja lista przepisów do zrobienia coraz bardziej się wydłuża. Dlatego postanowiłam ją delikatnie ukrócić. Na pierwszy ogień poszły chlebki z przepisu Edith. Przepis oczywiście lekko urozmaiciłam.

Składniki (6 sztuk)
150g mąki pszennej
50g mąki żytniej
7g suchych drożdży
5 łyżek oliwy z oliwek
12 łyżek ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli
+
oregano
ostra papryka
Moje ukochane oregano i odrobina mocniejszego akcentu!
Drożdże wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą, Następnie wsiewamy mąkę oraz sól i mieszamy.  Dodajemy oliwy i zaczynamy ugniatać ciasto.  Kiedy ciasto jest jednolite dodajemy 2 łyżki oregano i ugniatamy tak, by rozprowadziło się po całym cieście.
Ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy na 30 min by lekko wyrosło.
Po 30 minutach z ciasta formujemy 6 średnich placuszków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy papryką i oregano, Przyprawy lekko wklepujemy w ciastowe placuszki.
Nagrzewamy piekarnik do 210st C.
Chlebki pieczemy ok.15 minut, aż lekko się zarumienią.
Chlebki to naprawdę rewelacyjna przekąska! Myślę, że wykorzystam je podczas jakiejś okazji by zaserwować je gościom. Przyprawy można zmieniać wedle uznania, robić mniejsze placki, albo większe. Pomyślałam też, że ciasto nadawało by się jako spód pizzy.

Przepis zdecydowanie polecam!

26 października 2012

26 komentarzy

  1. aleglodomorek

    7 listopada 2012

    Ja piekłam z termoobiegiem :)

  2. Anonimowy

    6 listopada 2012

    pieczemy z termoobiegiem? czy "gora-dół" ?:)

  3. Biedr_ona

    30 października 2012

    Świetny przepis! Z pewnością z niego skorzystam ;-)) A jaka proporcja byłaby gdybym użyła drożdży świeżych? :>

    http://www.przysmakiewy.pl

  4. aleglodomorek

    26 października 2012

    Czekam na relację jak wyszły chlebki! :)

  5. aleglodomorek

    26 października 2012

    Ja sobie założyłam plik tekstowy, wklejam linki i podpisuje co to takiego. Jak nie mam pomysłu co by ugotować, czy upiec to plik otwieram i zaraz mam pomysł :)

  6. aleglodomorek

    26 października 2012

    Święte słowa, w dzień pieczenia chlebków dopisałam do listy dwie kolejne rzeczy ;)

  7. Capacitier

    26 października 2012

    Tą listę ciężko jest skrócić, bo nawet jak się coś z niej odhaczy to i tak dodatkowo przybędzie ;p

  8. Zuza

    26 października 2012

    idealne na małą przekąskę :)

  9. Ola

    26 października 2012

    ja już się gubię w swoich zakładkach w ulubionych… wczoraz przepisałam do zeszytu aż… 4 przepisy! :P
    chlebka porywam :)

  10. bistro mama

    25 października 2012

    Mam drożdże, a pogoda jutro mało wyjściowa. Czyli mam plan na piątek w kuchni :)

  11. Karmel-itka.

    25 października 2012

    są zdecydowanie szałowe ;]

  12. Magda

    25 października 2012

    socjologię i filologię germańską :)

  13. Samantha

    25 października 2012

    Bardzo pysznie wyglądają, uwielbiam takie chlebki :)

  14. Agata Pachla

    25 października 2012

    Dawno mnie tutaj nie było. Mam trochę zaległości tutaj u Ciebie do nadrobienia, z tego, co widzę :) Chlebki z oregano muszą smakować świetnie. Tak przynajmniej wyglądają :)

  15. Madame Edith

    25 października 2012

    Pysznie Ci wyszły!
    Następnym razem zrobię je właśnie z papryką :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

  16. aleglodomorek

    25 października 2012

    W takim razie zapraszam do wypróbowania :)!

  17. aleglodomorek

    25 października 2012

    Bardzo dobry pomysł! :)

  18. Aneta Wojciechowska

    25 października 2012

    super przepis, na pewno pasowałyby jako dodatek do zupy :)

  19. Drui...

    25 października 2012

    Nie ma to jak domowe pieczywo. :)

  20. Tomek gotuje

    25 października 2012

    Uwielbiam takie domowe pieczywka do przegryzania :)

  21. Dominika

    25 października 2012

    Dawać mi tu na śniadanie! Super.

  22. kuchenny bałagan

    25 października 2012

    Jak ja lubię takie domowe pieczywko :)

  23. Basia

    25 października 2012

    Wyglądają baaardzo apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  24. Malina

    25 października 2012

    Wyglądają apetycznie, nie pogardziłabym teraz jednym w wersji "pizzowej" :)

  25. Marta

    25 października 2012

    No no! Chlebki prężą się i wołają "zjedz mnie! zjedz mnie!" Myślę, że mnie również przypadłyby do gustu:)

  26. whiness

    25 października 2012

    Oregano to jedno z moich ulubionych ziół, do pizzy jest najlepsze :) Chlebki z nim muszą smakować fantastycznie.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również