Pieczone jabłka

· wypełnione bakaliami ·

W zasadzie tytuł tego wpisu powinien brzmieć: “Jak pokochałam pieczone  jabłka”.
Chyba nic więcej nie muszę dodawać. Koniecznie spróbujcie, a na pewno nie będziecie żałować!

Składniki (2 porcje):
2 jabłka (użyłam szampiony)
2 łyżki dżemu jagodowego
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego
100g mieszanki bakalii (orzechy nerkowca, orzechy laskowe, rodzynki, migdały)
Jabłkom odkrawamy górną część i wydrążamy środek, tak aby pozbawić je pestek. Na dno wydrążonego jabłka dajemy łyżkę dżemu jagodowego.
Bakalie blendujemy i łączymy z syropem klonowym oraz miodem. Wszystko razem mieszamy. Mieszanką faszerujemy owoce. Napełnione orzechami jabłka przykrywamy odkrojoną wcześniej górną częścią owocu. Na wierzchu w zagłębieniu umieszczamy odrobinę pozostałych bakalii i skrapiamy syropem klonowym.
Jabłka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C, przez ok.40 minut.
13 stycznia 2018

Related Posts