Odkąd pamiętam nigdy nie przepadałam za pierogami, moja babcia robiła je masowo, a potem mama serwowała w każdy piątek. W barach moi znajomi zawsze się dziwili, że nie chce pierogów, – przecież są pyszne! No i wreszcie ja także je pokochałam, na początku pokochałam ruskie, potem z owocami no i na końcu ze szpinakiem. Chyba jednak nigdy nie przekonam się do pierogów z białym serem.
Dziś prezentuję Wam zupełnie inną wersję niż tradycyjne pierogi mojej babci, ale zapewniam, że te są równie smaczne.
Składniki (ok. 40szt.):
Ciasto
340g mąki pszennej
200ml zimnego mleka
160ml oliwy z oliwek
łyżeczka soli
2 łyżeczki rozmarynu
Farsz
400g mrożonego szpinaku w liściach
4 ząbki czosnku
140g sera feta
sól
pieprz
odrobina oliwy z oliwek
Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi (mleko dolewamy powoli, jeśli ciasto zacznie się kleić, możemy dodać go mniej niż podałam), następnie obwijamy w folię i dajemy do lodówki.
W tym czasie podsmażamy na oliwie wyciśnięty czosnek, dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu dopóki się dokładnie nie rozmrozi. Ściągamy z ognia i odcedzamy wodę. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę ser feta i mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy jak najcieniej (ok. 2mm) wycinamy kółka o średnicy 7cm (ja używam do tego szklanki). Na środek kółka kładziemy łyżkę farszu i dokładnie sklejamy.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 240st C przez ok.10-15 minut, aż pierożki się zarumienią.
Pierożki najlepiej smakują z sosem czosnkowym, tu proponuję pokombinować samemu w zależności od preferencji możemy zrobić sos na bazie śmietany, jogurtu, majonezu.
wedelka
Takie pierożki to ja zawsze i wszędzie :) Zwłaszcza, że zawierają mój kochany szpinak :)
Kulinarny Zenit
Ale super wyglądają te pierożki… jeszcze nigdy takich nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować! Nadzienie jedno z moich ulubionych :)
kasiekw
brzmi smakowicie
Sylwia Balawender
Ze szpinakiem to trzeba zawsze uważać, żeby dobrze odparował, ale przepis super! Zrobię na pewno, może pokombinuje też z innym farszem?
Miss Foch
Przepyszny przepis! :D
Kamciss
Pycha :)
Inspirowane Smakiem
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Są pyszne. :) Ze szpinakiem to moje ulubione.
kilo przyjemności
Alicjo, kiedy mogę wpaść na takie pierożki ?
Dominika
Ale wspaniałe! Wyglądają profesjonalnie i pysznie.