Pieczone pierożki z fetą i szpinakiem

Odkąd pamiętam nigdy nie przepadałam za pierogami, moja babcia robiła je masowo, a potem mama serwowała w każdy piątek. W barach moi znajomi zawsze się dziwili, że nie chce pierogów, – przecież są pyszne! No i wreszcie ja także je pokochałam, na początku pokochałam ruskie, potem z owocami no i na końcu ze szpinakiem. Chyba jednak nigdy nie przekonam się do pierogów z białym serem.
Dziś prezentuję Wam zupełnie inną wersję niż tradycyjne pierogi mojej babci, ale zapewniam, że te są równie smaczne.

Składniki (ok. 40szt.):
Ciasto
340g mąki pszennej
200ml zimnego mleka
160ml oliwy z oliwek
łyżeczka soli
2 łyżeczki rozmarynu
Farsz
400g mrożonego szpinaku w liściach
4 ząbki czosnku
140g sera feta
sól
pieprz
odrobina oliwy z oliwek
Z podanych składników zagniatamy ciasto na pierogi (mleko dolewamy powoli, jeśli ciasto zacznie się kleić, możemy dodać go mniej niż podałam), następnie obwijamy w folię i dajemy do lodówki.
W tym czasie podsmażamy na oliwie wyciśnięty czosnek, dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu dopóki się dokładnie nie rozmrozi. Ściągamy z ognia i odcedzamy wodę. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę ser feta i mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy jak najcieniej (ok. 2mm) wycinamy kółka o średnicy 7cm (ja używam do tego szklanki). Na środek kółka kładziemy łyżkę farszu i dokładnie sklejamy.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 240st C przez ok.10-15 minut, aż pierożki się zarumienią.
Pierożki najlepiej smakują z sosem czosnkowym, tu proponuję pokombinować samemu w zależności od preferencji możemy zrobić sos na bazie śmietany, jogurtu, majonezu.

9 komentarzy

  1. wedelka

    8 lipca 2013

    Takie pierożki to ja zawsze i wszędzie :) Zwłaszcza, że zawierają mój kochany szpinak :)

  2. Kulinarny Zenit

    7 lipca 2013

    Ale super wyglądają te pierożki… jeszcze nigdy takich nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować! Nadzienie jedno z moich ulubionych :)

  3. kasiekw

    7 lipca 2013

    brzmi smakowicie

  4. Sylwia Balawender

    7 lipca 2013

    Ze szpinakiem to trzeba zawsze uważać, żeby dobrze odparował, ale przepis super! Zrobię na pewno, może pokombinuje też z innym farszem?

  5. Miss Foch

    7 lipca 2013

    Przepyszny przepis! :D

  6. Kamciss

    7 lipca 2013

    Pycha :)

  7. Inspirowane Smakiem

    7 lipca 2013

    Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Są pyszne. :) Ze szpinakiem to moje ulubione.

  8. kilo przyjemności

    6 lipca 2013

    Alicjo, kiedy mogę wpaść na takie pierożki ?

  9. Dominika

    6 lipca 2013

    Ale wspaniałe! Wyglądają profesjonalnie i pysznie.

Comments are closed.

Related Posts