Pomidory z fetą i szpinakiem

Muszę przyznać, ze od pewnego czasu jest to jedno z dań które pokochałam. Szybkie, smaczne i zdrowe.

Składniki (1 porcja/ok.2 pomidory):
2 duże pomidory
3 krążki mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
odrobina masła czosnkowego
(jeśli go nie mamy dajemy 2 ząbki czosnku zamiast 1)
pół opakowania sera feta
Myjemy pomidory, następnie delikatnie odcinamy ich górę. Wycinamy środek warzywa, ja używam do tego łyżeczki do melona. Wycięty środek zostawiamy, może się przydać do sosu pomidorowego lub zupy.
Gdy pomidory są już przygotowane do faszerowania, możemy zacząć przygotowywać nadzienie. Do rondelka wrzucamy szpinak i masełko. Do szpinaku wyciskamy czosnek i czekamy, aż bryłki mrożonego szpinaku się roztopią. Kiedy szpinak zrobi się ciepły dodajemy ser feta i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Pomidory wsadzamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do ich środka gotowy szpinak.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180st C.

17 komentarzy

  1. Ivka

    10 sierpnia 2012

    Urocze danie, można zaserwować na domówce- goście będą zachwyceni

  2. burczymiwbrzuchu

    5 sierpnia 2012

    Cudowny farsz, pyszne pomidorki, idealne danie na lato :)

  3. aleglodomorek

    4 sierpnia 2012

    Racja! :)

  4. Samantha

    4 sierpnia 2012

    Pieknie te pomidorki wygladają i wspaniały, pyszny przepis na wspaniałą przystawkę :)

  5. aleglodomorek

    4 sierpnia 2012

    Chodziło mi o to, że szpinak mrożony zwykle jest porcjowany w takie małe krążki. Choć spotkałam się też z takim nie porcjowanym :) W zasadzie w tej chwili chyba większość mrożonego jest w krążkach czy w serduszkach – aby ułatwić wydzielenie jakiejś ilości. Pamiętam, że gdy kupiłam cały w jednej bryle, za nic nie mogłam ułamać kawałka :):) Ja swój kupiłam w biedronce ;)

  6. Kulinarna Fuzja

    4 sierpnia 2012

    Ale to musi być pyszne ! Uwielbiam takie zdrowe przekąski :)) Co do szpinaku to uwielbiam chwilę podsmażyć liście z dużą ilością czosnku i odrobiną masła..takie proste ,a takie dobre !

  7. Ewa gotuje

    4 sierpnia 2012

    Często robię takie faszerowane pomidory. Można je także wypełnić surowym jajkiem i otrzymujemy przepyszne jajka "smażone" w pomidorku.

  8. Paulina

    4 sierpnia 2012

    wyglądają wspaniale:) spróbowałabym z chęcią:D

  9. Fiolunka

    4 sierpnia 2012

    Nie potrafię się przekonać do szpinaku, ale na pewno da się go zastąpić czymś innym ;) Pomidory i ser feta – ideał!

  10. Tomek gotuje

    4 sierpnia 2012

    Zaciekawiły mnie te krążki szpinaku, to jakiejś konkretnej firmy? Bo nie spotkałem się jeszcze ze szpinakiem w krążkach :)

  11. Anonimowy

    4 sierpnia 2012

    Nadziewanych warzyw dawno już nie jadłam… a takie pomidory to zdecydowanie kusząca propozycja ;)

  12. Brenia

    4 sierpnia 2012

    Ja bym tylko zamieniła mrożony szpinak na świeży, póki jest :) super pomysł na pomidorki!

  13. Marta

    4 sierpnia 2012

    Szpinak dobra rzecz! Jak sobie pomyślę ile lat dobrego jedzenia przeszło mi koło nosa, bo szpinak lubię dopiero od niedawna…..Shame on me!

  14. Kasia

    4 sierpnia 2012

    Wygląda przepysznie! Tak jak nie jestem fanką nadziewanych pomidorów, tak te zjadłabym bez wahania :)

  15. Madame Edith

    4 sierpnia 2012

    Bardzo mi się podoba!
    Pomidory faszerowane zawsze wyglądają tak sympatycznie, wręcz filuternie :)
    Cudne zdjęcia Głodomorku!

    Miłej soboty,
    Edith

  16. Maggie

    4 sierpnia 2012

    Pysznosci! Uwielbiam wszelkiej masci faszerowane warzywa.

  17. Karmel-itka.

    3 sierpnia 2012

    i prócz tych wszystkich zalet, jakie ma, jest bardzo letnim daniem!

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również