Co chwila widzę przepisy z masłem orzechowym, a moje leży nieużywane.
Wreszcie stwierdziłam, że tak dłużej być nie może!
Składniki (śr.20cm)
140g mąki pszennej
140g miękkiej margaryny
100g cukru
2 jajka
100g masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+
50g czekolady
łyżeczka masła
odrobinę czekoladowej posypki
Miksujemy margarynę z jajkami i cukrem. Następnie powoli dodajemy mąkę z proszkiem i masło orzechowe. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę.
Pieczemy ok.40 minut w rozgrzanym piekarniku do 180st C.
Kiedy ciasto jest upieczone, wyjmujemy je z formy i zabieramy się za ‘polewę’.
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną masła. Gęstą masę nakładamy łyżeczką na wierzch ciasta i od razu posypujemy posypką.
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną masła. Gęstą masę nakładamy łyżeczką na wierzch ciasta i od razu posypujemy posypką.
Nerka
Ostatnio w akcie desperacji kupiłam w lidlu krem orzechowy. Niestety, daleko mu do choćby wyrobów feliksa – jest tak słodkie, że jeść się nie da. Jedyną nadzieję widzę w dodaniu tego do pieczenia jakiegoś ciasta (oczywiście ze zmniejszoną dawką cukru w tymże). No, cóż. Idę walczyć, życzcie mi powodzenia… ;)
admin
Cześć Moniko, przyczyn może być wiele:
– zbyt długi czas miksowania ciasta (miksujemy tylko do momentu uzyskania gładkiej masy!) ,
– mieszanie ciasta w różnych kierunkach (zrywamy włókna glutenu),
– uchylanie piekarnika podczas pieczenia,
– warto zwrócić uwagę na to by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
Mam nadzieję, że jakoś pomogłam,
Pozdrawiam
Alicja :)
Monika Bieciuk
Zachowuję odpowiednie proporcje, długo miksuję ale wychodzi zakalec. Co może być przyczyną?
katerina
właśnie mi się piecze już się nie mogę doczekać :)
Elżbieta Dz.
Też lubię wypieki z masłem orzechowym, choć moi domownicy już niekoniecznie.
Anna Pe
Nie, aż tak suche nie wyszło i chyba wyszło dobre, skoro mówisz, że należy ono do tego typu ciast. Dziękuję za rady! :*
aleglodomorek
Aniu dobry pomysł z tymi migdałami! Jeśli chodzi o suchość ciasta to powiem, że ciasto nie należy do tych wilgotnych, a raczej do tych suchych. Jeśli natomiast wyszło Ci zdecydowanie za suche, a postępowałaś zgodnie z przepisem to ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak. Jeżeli podejrzewasz, że mogłaś z czymś przesadzić to może ciasto siedziało za długo w piekarniku?
Pozdrawiam ciepło :)!
Anna Pe
W smaku wyszło dobre, jednak troszkę suche, jak dla mnie, chyba, że znów z czymś przesadziłam… Brak posypki czekoladowej zastąpiłam migdałami.
aleglodomorek
A ja ani nie używam w wypiekach, ani nie zjadam :) Ale to ciasto przekonało mnie o masła orzechowego, mam nadzieję, że niedługo znowu zrobię coś z jego dodatkiem.
aleglodomorek
Pyszne! Czuć orzechy, a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle rewelacja!
aleglodomorek
Oh przez chwile myślałam, że masło orzechowe zalega tylko u mnie ;) Miło słyszeć, że nie jestem wyjątkiem! Zachęcam do wypróbowania przepisu!
aleglodomorek
Droczilko zachęcam! Ciasto jest naprawdę pyszne :)
Anonimowy
Wygląda apetycznie :)
Ola
a mi masła orzechowego zawsze szkoda do wypieków… takie dobre jest :D
Marta
To tak samo jak ja, wszędzie widzę masło orzechowe, a w wypiekach bardzo rzadko go używam, pewnie dlatego że najczęściej zajadam je łyżeczką prosto ze słoika :))
Ciacho rewelacyjne :)
Kaś
daj kawałek :) i najlepiej słoik masła do tego :D
Gosia
dla mnie to tez nieznane zjawisko, że masło orzechowe leży nieużywane :) ciasto bosko wygląda :)
Dorota
Twoje masło orzechowe leżało nieużywane?! jak Ty to robisz :D jak smakuje Ci to ciacho? wygląda pysznie!
Basia
Ciasto wygląda uroczo i bardzo apetycznie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Dota|oneginetatopa
masło orzechowe jest THE BEST!
Kasia
Wygląda pysznie :) Ja mam niedokończone masło w kuchni i jakoś nie umiem go zjeść do końca ;)
patitolubi
Wygląda obłędnie.
Pozdrawiam ♥ Pati
Antenka
aż mi ślinka cieknie:) od dawna myślę o jakimś ciachu z masłem orzechowym i tak jak u ciebie masełko tylko zalega:) może się skuszę:)
Malina
Lubię to :) te słomki, chcę je ! :)
Droczilka
U mnie też stoi słoik z masłem orzechowym i czeka na swoją kolej. Podoba mi się ten przepis. Może wypróbuję? :-)
whiness
Takie proste, a takie apetyczne. Ostatnio to takie wypieki podobają mi się najbardziej :)
Karmel-itka.
jeju!
ale pyszne.. wygląda szałowo :]
i smakiem pewnie oszałamia.