Proste ciasto z masłem orzechowym

Co chwila widzę przepisy z masłem orzechowym, a moje leży nieużywane.
 Wreszcie stwierdziłam, że tak dłużej być nie może!

Składniki (śr.20cm)
140g mąki pszennej
140g miękkiej margaryny
100g cukru
2 jajka
100g masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+
50g czekolady
łyżeczka masła
odrobinę czekoladowej posypki
Miksujemy margarynę z jajkami i cukrem. Następnie powoli dodajemy mąkę z proszkiem i masło orzechowe. Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę.
Pieczemy ok.40 minut w rozgrzanym piekarniku do 180st C.
Kiedy ciasto jest upieczone, wyjmujemy je z formy i zabieramy się za 'polewę’.
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną masła. Gęstą masę nakładamy łyżeczką na wierzch ciasta i od razu posypujemy posypką.

27 komentarzy

  1. Nerka

    18 kwietnia 2015

    Ostatnio w akcie desperacji kupiłam w lidlu krem orzechowy. Niestety, daleko mu do choćby wyrobów feliksa – jest tak słodkie, że jeść się nie da. Jedyną nadzieję widzę w dodaniu tego do pieczenia jakiegoś ciasta (oczywiście ze zmniejszoną dawką cukru w tymże). No, cóż. Idę walczyć, życzcie mi powodzenia… ;)

  2. admin

    4 marca 2015

    Cześć Moniko, przyczyn może być wiele:
    – zbyt długi czas miksowania ciasta (miksujemy tylko do momentu uzyskania gładkiej masy!) ,
    – mieszanie ciasta w różnych kierunkach (zrywamy włókna glutenu),
    – uchylanie piekarnika podczas pieczenia,
    – warto zwrócić uwagę na to by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową
    Mam nadzieję, że jakoś pomogłam,
    Pozdrawiam
    Alicja :)

  3. Monika Bieciuk

    4 marca 2015

    Zachowuję odpowiednie proporcje, długo miksuję ale wychodzi zakalec. Co może być przyczyną?

  4. katerina

    17 stycznia 2014

    właśnie mi się piecze już się nie mogę doczekać :)

  5. Elżbieta Dz.

    20 lutego 2013

    Też lubię wypieki z masłem orzechowym, choć moi domownicy już niekoniecznie.

  6. Anna Pe

    23 stycznia 2013

    Nie, aż tak suche nie wyszło i chyba wyszło dobre, skoro mówisz, że należy ono do tego typu ciast. Dziękuję za rady! :*

  7. aleglodomorek

    21 stycznia 2013

    Aniu dobry pomysł z tymi migdałami! Jeśli chodzi o suchość ciasta to powiem, że ciasto nie należy do tych wilgotnych, a raczej do tych suchych. Jeśli natomiast wyszło Ci zdecydowanie za suche, a postępowałaś zgodnie z przepisem to ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak. Jeżeli podejrzewasz, że mogłaś z czymś przesadzić to może ciasto siedziało za długo w piekarniku?
    Pozdrawiam ciepło :)!

  8. Anna Pe

    21 stycznia 2013

    W smaku wyszło dobre, jednak troszkę suche, jak dla mnie, chyba, że znów z czymś przesadziłam… Brak posypki czekoladowej zastąpiłam migdałami.

  9. aleglodomorek

    14 grudnia 2012

    A ja ani nie używam w wypiekach, ani nie zjadam :) Ale to ciasto przekonało mnie o masła orzechowego, mam nadzieję, że niedługo znowu zrobię coś z jego dodatkiem.

  10. aleglodomorek

    14 grudnia 2012

    Pyszne! Czuć orzechy, a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle rewelacja!

  11. aleglodomorek

    14 grudnia 2012

    Oh przez chwile myślałam, że masło orzechowe zalega tylko u mnie ;) Miło słyszeć, że nie jestem wyjątkiem! Zachęcam do wypróbowania przepisu!

  12. aleglodomorek

    14 grudnia 2012

    Droczilko zachęcam! Ciasto jest naprawdę pyszne :)

  13. Anonimowy

    14 grudnia 2012

    Wygląda apetycznie :)

  14. Ola

    12 grudnia 2012

    a mi masła orzechowego zawsze szkoda do wypieków… takie dobre jest :D

  15. Marta

    12 grudnia 2012

    To tak samo jak ja, wszędzie widzę masło orzechowe, a w wypiekach bardzo rzadko go używam, pewnie dlatego że najczęściej zajadam je łyżeczką prosto ze słoika :))
    Ciacho rewelacyjne :)

  16. Kaś

    12 grudnia 2012

    daj kawałek :) i najlepiej słoik masła do tego :D

  17. Gosia

    12 grudnia 2012

    dla mnie to tez nieznane zjawisko, że masło orzechowe leży nieużywane :) ciasto bosko wygląda :)

  18. Dorota

    12 grudnia 2012

    Twoje masło orzechowe leżało nieużywane?! jak Ty to robisz :D jak smakuje Ci to ciacho? wygląda pysznie!

  19. Basia

    12 grudnia 2012

    Ciasto wygląda uroczo i bardzo apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  20. Dota|oneginetatopa

    12 grudnia 2012

    masło orzechowe jest THE BEST!

  21. Kasia

    12 grudnia 2012

    Wygląda pysznie :) Ja mam niedokończone masło w kuchni i jakoś nie umiem go zjeść do końca ;)

  22. patitolubi

    12 grudnia 2012

    Wygląda obłędnie.

    Pozdrawiam ♥ Pati

  23. Antenka

    12 grudnia 2012

    aż mi ślinka cieknie:) od dawna myślę o jakimś ciachu z masłem orzechowym i tak jak u ciebie masełko tylko zalega:) może się skuszę:)

  24. Malina

    12 grudnia 2012

    Lubię to :) te słomki, chcę je ! :)

  25. Droczilka

    12 grudnia 2012

    U mnie też stoi słoik z masłem orzechowym i czeka na swoją kolej. Podoba mi się ten przepis. Może wypróbuję? :-)

  26. whiness

    12 grudnia 2012

    Takie proste, a takie apetyczne. Ostatnio to takie wypieki podobają mi się najbardziej :)

  27. Karmel-itka.

    11 grudnia 2012

    jeju!
    ale pyszne.. wygląda szałowo :]
    i smakiem pewnie oszałamia.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również