Do przecieru celowo nie podaję ilości pomidorów, ponieważ każda ilość jest dobra. Osobiście przygotowałam przecier z 6 kg pomidorów i zmieściłam go do szesnastu, różnej wielkości słoiczków. Myślę, że zimą, cudownie będzie zrobić pomidorową z własnych zapasów.
Składniki
pomidory
odrobina oleju
sól
Pomidory myjemy i nacinamy od spodu na krzyż. Gotujemy wodę na wrzątek. Do garnka wsadzamy na dno po kilka, naciętych wcześniej pomidorów i zalewamy je wrzątkiem. Czekamy chwilkę, aż zobaczymy, że zaczyna odchodzić im skórka. Sparzone pomidory wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy na 4 lub 8 części i wrzucamy do dużego garnka. Ja wycięłam pomidorkom również gniazda.
Kiedy obierzemy i pokroimy wszystkie pomidory, dodajemy do garnka odrobinę oleju, a następnie stawiamy go na małym ogniu. Pomidory dusimy, co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory zmiękną całość miksujemy i ewentualnie doprawiamy.
Gotowy przecier rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.
Halina Joskowska
też taki zrobiłam, zimą będzie pysznie – pozdrawiam :-)
aleglodomorek
O tak racja, aż się nie mogę doczekać kiedy ciemnym, zimowym wieczorem zejdę do piwnicy po pierwszy słoiczek :)
Kamciss
Domowy przecier to coś pysznego :)
JoannaD
Z przecieru pomidorowego można wiele wyczarować. A jeśli jeszcze jest domowy…
Karmel-itka.
też mam takie słoiki skarbów w piwnicy. kiedy się jest głodnym, myk i już, pyszne pomidorki!
Kinga Kornacka
Do pomidorówki, do spaghetti… lubię mieć takie słoiczki w domu :)