Ekspresowe, pożywne i smaczne. Choć za wypiekami z mąką kukurydzianą nie przepadam, babeczki z żurawiną zdecydowanie mi posmakowały.
Składniki (12 babeczek):
150g mąki
100g mąki kukurydzianej
150g cukru pudru
120ml oleju rzepakowego
150ml śmietanki 30%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
100g suszonej żurawiny
W misce łączymy cukier puder z mąką pszenną, mąką kukurydzianą, sodą oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej miksujemy, olej z jajkiem i śmietanką. Następnie do suchych składników wlewamy „mokre” i wszystko razem mieszamy. Kiedy wszystko się połączy, do ciasta dodajemy żurawinę. Gotową masą wypełniamy wcześniej umieszczone w formie papilotki.
Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200st C przez ok 20 minut.
Kamciss
http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/01/kukurydziane-muffiny-z-niespodzianka.html upieczone :)
Kamciss
Lubię takie wyrośnięte pyszności :)
Malwinka
Jak pięknie wyrosły i popękały! :)
Kulinarne Inspiracje
muszą być pyszne! nie próbowałam jeszcze takich :)
whiness
Uwielbiam mąkę kukurydzianą w słodkich wypiekach. Przepis oczywiście zapisuję :)
Aurora
Do tej pory mąkę kukurydzianą tylko stosowałam do robienia tortilli, ale widać można więcej :D
Inspirowane Smakiem
Interesująco to brzmi! Pozdrawiam:)