Pudding ryżowy

· z malinami ·

Korzystając z sezonu na maliny, nie możecie nie spróbować puddingu ryżowego w towarzystwie tych owocowych skarbów. Mleczna słodycz przełamana przez lekką kwaskowatość malin to idealne połączenie.

pudding ryżowy

Składniki (4 mini porcje):
100g ryżu arborio
Szklanka mleka krowiego
Szklanka mleka owsianego
Dwie laski cynamonu
Szczypta soli
Łyżeczka cukru

100g malin
4 łyżeczki cukru

4 ciastka korzenne
kilka malin do dekoracji


Pudding ryżowy z malinami

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy dwie laski cynamonu, szczyptę soli, łyżeczkę cukru oraz ryż. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy mleko się zagotuję, gotujemy ryż przez ok. 20 minut, tak by ziarna pochłonęły cały płyn. Pod koniec gotowania wyciągamy laski cynamonu.
W drugim rondelku grzejemy maliny z cukrem, aż do rozpadnięcia się owoców.
Pod koniec kruszymy ciasteczka korzenne, a następnie układamy warstwowo składniki w szklanych pojemniczkach.
Zaczynamy od pokruszonych ciastek, następnie nakładamy ryż, maliny i ponownie nakładamy ryż. Wierzch deseru posypujemy ciastkami i ozdabiamy maliną.

Pudding ryżowy z malinami

Skosztuj również