Racuszki z jabłkami to dla mnie wspomnienie popołudni spędzonych z babcią. Kiedyś zwykle zjadałam je na obiad, teraz z przyjemnością przyrządzam je również na śniadanie.
Składniki (2 porcje):
szklanka mąki pszennej
250ml mleka
2 jajka
łyżeczka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 małe jabłka
+
cukier puder
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W innym naczyniu żółtka z posoztałymi składnikami miksujemy na gładką masę. Gdy wszystko dobrze się połączy do masy ucieramy (na dużych oczkach tarki) obrane jabłka oraz dodajemy białka. Wszystko razem ostrożnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię. Placki możemy smażyć a oleju, jednak ja z tego zrezygnowałam. Na ciepłą patelnię wykładamy ok. 2 łyżki masy i delikatnie rozprowadzamy. Racucha smażymy przez chwilę, na małym ogniu, tak by się nie przypalił. Gdy z jednej strony się zarumieni obracamy na drugą i smażymy, jeszcze przez chwilkę.
Justyna Bąk
pysznie wyglądają:)
Cathy
Ale idealne wyszły Ci te racuszki :)
Kamciss
Przepysznie wyglądają! Bardzo delikatnie :)
Magda
Dla mnie takie racuszki to też wspomnienie chwil z babcią:))
Kinga Kornacka
Placuszki wyglądają bardzo apetycznie. Ja wybieram takie na śniadanie :)
Karmel-itka.
cudowny komplecik kubek i talerzyk, taki uroczy!
a do tego smakowite placuszki.