Ravioli z karmelizowaną gruszką i serem blue

Ravioli chciałam przygotować już dawno, początkowo ograniczał mnie brak odpowiedniego sprzętu do zrobienia fikuśnych krawędzi, potem brak czasu. Kiedy odetchnęłam po sesji, wreszcie powstała potrawa, która siedziała w mojej głowie od dawna. Zapraszam na ravioli z gruszką i serem blue!

Składniki (16 szt.):

Ciasto
300g mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki letniej wody
szczypta soli

Farsz
2 słodkie gruszki
100g sera blue
smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
+
oliwa z oliwek

Gruszki obieramy i kroimy na cząstki, a następnie karmelizujemy na smalczyku Smakowita Pajda. Ser kroimy na drobne kawałki.
Ugniatamy składniki na ciasto, dzielimy na dwie części, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm.
Na jednej części, w równych odstępach nakładamy karmelizowaną gruszkę i ser. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta, i dociskamy go placami między nałożonym farszem. Radełkiem, nożem lub wykrawaczką wycinamy kwadraty.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez ok.3-4 minuty. Podajemy gorące, skropione oliwą z oliwek. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim ciekawym smakiem w połączeniu ze słodką gruszką.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

15 komentarzy

  1. kokieteria smaku

    22 lutego 2014

    Super blog trafiłam na niego pierwszy raz wpisując w grafikę google: tarta na słodko. Będę tu częściej i zapraszam do siebie; kokieteriasmaku.blogspot.com
    Pozdrawiam:)

  2. gotujzkasia.pl

    13 lutego 2014

    Cudowne pierożki!

  3. Pola A

    11 lutego 2014

    Dziękuję za odpowiedź, miłego wieczoru! :)

  4. studentka_na_diecie

    11 lutego 2014

    O jej ale bym spróbowała takiego pierożka, musi być super aromatyczny :) uwielbiam połączenie gruszki z serami pleśniowymi :))

  5. Antenka

    11 lutego 2014

    doskonale wygląda to Twoje ravioli:) jestem oczarowana!

  6. aleglodomorek

    10 lutego 2014

    Dziękuję :)! Te konkretne kupiłam u scandiloft :) http://www.scandiloft.pl/sklep/, a do zrobienia ravioli zdecydowanie zachęcam! Pozdrawiam ciepło!

  7. Paulina

    10 lutego 2014

    Pyszności! :) I przepiękny talerzyk! :)

  8. Majana

    10 lutego 2014

    Nigdy nie robiłam sama ravioli, koniecznie muszę kiedyś spróbować .:)
    Pozdrowienia
    Majana

  9. Ania

    10 lutego 2014

    Idealne połączenie smaków, jestem od niego uzależniona ;)

    Pozdrawiam
    Ania

  10. Pola A

    10 lutego 2014

    Jakie cudowne zdjęcia, talerzyk, serwetki, no wszyyystko! :) Gdzie można dostać takie rurki?
    Ravioli nigdy nie robiłam, chyba czas spróbować ;)

  11. soulstorm-everywhere

    10 lutego 2014

    oj takie ravioli może być obłędne…

  12. Inspirowane Smakiem

    10 lutego 2014

    Coś mi się wydaje, że to jest pyszne danie:)

  13. Justyna Żak

    10 lutego 2014

    pyszności:)

  14. Andźka

    10 lutego 2014

    Pycha! Ravioli są po prostu obłędne, a foremka do wycinania jeszcze lepsza!

  15. Aurora

    10 lutego 2014

    O ja! Elegancja i prostota w jednym :)

Comments are closed.

Related Posts