Rogaliki z konfiturą z czarnej porzeczki

· z przepisu babci Helenki ·

Rogaliki z dżemem z czarnej porzeczki to popisowy wypiek mojej babci. Jedna z ostatnich wizyt w domu, zaowocowała spisaniem receptury i wreszcie udało mi się odtworzyć te słodkości.

Składniki (36 szt.):
Ciasto
500g mąki pszennej
250g margaryny
2 jajka
8g suchych drożdży
4 łyżki mleka
Wierzch
roztrzepane jajko
miseczka grubego cukru
Środek
słoiczek marmolady z czarnej porzeczki
Drożdże łączymy z mąką. Następnie do suchych składników dodajemy  ciepłe mleko, jajka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Całość ugniatamy, do momentu uzyskania elastycznego ciasta.
Ciasto dzielimy na 6 porcji, z każdej formujemy kulę, rozgniatamy ją i wałkujemy. Okrągły placek dzielimy nożem na 6 trójkątów, wewnętrzne wierzchołki smarujemy odrobiną roztrzepanego jajka, a na szerszą część nakładamy łyżeczkę dżemu. Dżem zakrywamy ciastem i zaklejamy ciasto paluszkiem, zabezpieczając dżem przed wypłynięciem. Dalej zawijamy tak by posmarowana jajkiem końcówka przykleiła się do ciastka. Rogi zawijamy do środka, tak by uzyskać kształt rogala. Przygotowane ciastka łapiemy za końce i moczymy w jajku, a następnie wkładamy do miseczki z cukrem by pokrył on zamoczoną część.
Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st C. Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia.
13 października 2014
25 października 2014

5 komentarzy

  1. Antenka

    16 października 2014

    boskie:)achhhhhhhhhhhhh

  2. gin

    16 października 2014

    Cudowne, takie babcine, w najlepszym znaczeniu tego słowa :)

  3. Łukasz

    15 października 2014

    Obłędnie wyglądają! :)

  4. RedHead

    15 października 2014

    Jakie słodkie! Porywam! :)

  5. Inspirowane Smakiem

    15 października 2014

    Moja babcia robi podobne, chociaż trochę różni się ciasto. Uwielbiam je!

Comments are closed.

Related Posts