Ostatnio jak pewno zauważyliście, coraz częściej jem i eksperymentuję z sałatkami. Połączenie roszponki z łososiem i awokado bardzo mi zasmakowało, tak więc gorąco polecam (a chyba rzadko mi się to zdarza) wypróbowanie tego przepisu.
Składniki (1 porcja):
3 garści roszponki
połowa zielonego ogórka
połowa awokado
2 plastry wędzonego łososia
2 łyżeczki sezamu
sól
pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa z oliwek
Roszponkę myjemy i dzielimy na pojedyncze listki. Następnie kroimy ogórka na plasterki, które potem przekrawamy na ćwiartki. Plastry łososia kroimy na drobne kawałki. Awokado obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestki. Jedną połowę kroimy na plasterki, kilka z nich zostawiamy do dekoracji, natomiast resztę kroimy jeszcze na pół. Wszystko razem wrzucamy do miski i mieszamy. Do sałatki dodajemy sezam.
W innym naczyniu przygotowujemy sos. Do odrobiny oliwy z oliwek dodajemy sól i pieprz oraz łyżeczkę ziół prowansalskich i wszystko dobrze mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy.
Sałatkę zdobimy plastrami awokado.
Kinga Kornacka
Ja powinnam jeść więcej takich dań, no a twoja przy okazji zachęca wyglądem! :)
Kamciss
Bardzo apetyczna!:)
Karmel-itka.
bardzo lubię takie niepozorne sałatki :]