Składniki (1 porcja):
2 garście rukoli
odrobina orzechów włoskich
odrobina suszonej żurawiny
oscypek
gruszka
odrobina oliwy z oliwek
5 łyżek octu balsamicznego
łyżka miodu
Rukolę myjemy i wrzucamy do miski. Liście mieszamy z orzechami, żurawiną i oliwą. Gruszkę obieramy i kroimy na plasterki. Mieszankę wykładamy na talerz i wykładamy na wierzch, przygotowane wcześniej gruszki.
Następnie przygotowujemy sos balsamiczny, jeżeli nie czujemy się na siłach możemy wykorzystać gotowy. Do rondelka wlewamy ocet z miodem i redukujemy na małym ogniu. Nie redukujmy go za bardzo, ponieważ po przestygnięciu sos jeszcze bardziej zgęstnieje! Pamiętajcie, by po przygotowaniu sosu (szczególnie jeżeli zdarzy nam się go za bardzo zredukować) trzeba od razu umyć rondelek, w innym przypadku możemy mieć problem z jego domyciem.
Oscypka kroimy na plastry i podsmażamy na patelni (najlepiej tuż przed podaniem). Ciepły ser układamy na pozostałych składnikach, całość skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem.
gotujzkasia.pl
Rewelacyjne połączenie :)
Kamciss
Lekko i zdrowo :) Pycha pomysł na drugie śniadanie :)
Kinga Kornacka
O rety, tak dawno nie jadłam oscypków, więc czuję, że tym bardziej przepadłabym przy takim połączeniu! *.*
marianna
No, to jest kombinacja która nie ma szans na porażkę :) wspaniałe czasy świątecznego jarmarku we Wrocławiu = grudzień pod znakiem oscypka, jadłam co najmniej raz dziennie przechodząc przez rynek :) żeś mi teraz przypomniała, trzeba będzie zrobić w domu!
KOLOR owanka
ale smaka mi zrobiłaś…
i co teraz? teraz oscypka muszę ogarnąć :D