Przepis szczególny, bo został mi polecony przez czytelnika, od niego też dostałam główny składnik – ser Pecorino Toscano. Przy zdjęciu, które otrzymałam w wiadomości, prócz składników znalazła się krótka wiadomość i kuszące słowa: ‘Smakuje świetnie, spróbuj’, spróbowałam i się nie zawiodłam!
Dzięki wielkie!
Składniki (5 porcji):
150g liści młodego szpinaku
2 soczyste pomarańcze
ser Pecorino Toscano (ilość wedle uznania)
odrobina sezamu
odrobina oliwy z oliwek
Myjemy liście szpinaku i układamy na talerzach. Myjemy i obieramy pomarańcze, dzielimy ją na cząstki, pozbawiamy błonek, kroimy na kawałeczki i rozrzucamy po szpinaku. Kroimy ser i również układamy na liściach. Sezam prażymy na patelni, gdy lekko się zarumieni obsypujemy nim naszą przekąskę. Ja dodatkowo całość skropiłam odrobiną oliwy.
Kinga Kornacka
Takiej propozycji ni można zignorować! Gdyby i ja dostała taką przesyłkę, zrobiłabym od razu! :)
Daria
uwielbiam sałatki ze szpinakiem i pomarańczami, mniam! :)
Inspirowane Smakiem
Smacznie. :) Lubię takie nietypowe połączenia, które okazują się strzałem w dziesiątkę. ;))
Pozdrawiam, A. :)
Kamciss
Pysznie wygląda i tak zdrowo :)
dariozka91
uwielbiam takie sałatki :)