Słony smak fety przełamany słodyczą dojrzałej i soczystej nektaryny to doskonałe połączenia, aby uczcić zakończenie lata lub by przywołać odrobinę słońca w jesienne, ponure dni.

Skladniki (2 porcje):
2 garści mieszanki sałat z rukolą
1 nektarynka
4 orzechy włoskie
70g sera feta
Sos balsamiczny :
łyżka octu balsamicznego
łyżka syropu klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
odrobina świeżo mielonego pieprzu


Składniki na sos wlewamy do miseczki i energicznie mieszamy trzepaczką, tak aby wszystkie się ze sobą połączyły.
Mieszankę sałat płuczemy, osuszamy i układamy na talerzu. Orzechy dzielimy na mniejsze części i rzucamy na sałatę. Nektarynki kroimy na księżyce i grillujemy na patelni lub na grillu elektrycznym. Ciepłe owoce układamy na liściach i posypujemy pokruszoną fetą. Całość skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem balsamicznym.
