Poniższy przepis uwielbiam za energetyczne barwy przywodzące na myśl dzieło sztuki oraz za idealne połączenie smaków. Miłośnicy dyni i ciecierzycy będą zachwyceni!
Składniki (2 porcje)
4 garści mieszkanki młodych listków (rukola, szpinak, botwinka)
1/2 dyni piżmowej
50g sera feta
1/2 małej czerwonej cebuli
200 g ciecierzycy w zalewie
szczypiorek
prażone ziarna (dynia, słonecznik, pinia)
Do sosu
2 łyżki oliwy
kilka kropel soku z cytryny
łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz
Do upieczenia ciecierzycy
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
Do upieczenia dyni
oliwa z oliwek
szczypta soli
pieprz
Ciecierzycę płuczemy z zalewy, a następnie mieszamy z przyprawami i olejem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.
Dynie obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
Następnie skrapiamy kawałki warzywa oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut w 230 st C.
Umyte listki sałaty wrzucamy do miski, dodajemy przestudzoną ciecierzycę i kawałki dyni oraz pokrojoną w piórka cebulę. Na wierzch kruszymy fetę.
Sałatkę skrapiamy sosem i obficie obsypujemy szczypiorkiem i ziarnami.