Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą

· idealna kompozycja smaków i kolorów ·

Poniższy przepis uwielbiam za energetyczne barwy przywodzące na myśl dzieło sztuki oraz za idealne połączenie smaków. Miłośnicy dyni i ciecierzycy będą zachwyceni!


Składniki (2 porcje)

4 garści mieszkanki młodych listków (rukola, szpinak, botwinka)
1/2 dyni piżmowej
50g sera feta
1/2 małej czerwonej cebuli
200 g ciecierzycy w zalewie
szczypiorek
prażone ziarna (dynia, słonecznik, pinia)

Do sosu
2 łyżki oliwy
kilka kropel soku z cytryny
łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz

Do upieczenia ciecierzycy
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli

Do upieczenia dyni
oliwa z oliwek
szczypta soli
pieprz


Ciecierzycę płuczemy z zalewy, a następnie mieszamy z przyprawami i olejem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.
Dynie obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
Następnie skrapiamy kawałki warzywa oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut w 230 st C.

Umyte listki sałaty wrzucamy do miski, dodajemy przestudzoną ciecierzycę i kawałki dyni oraz pokrojoną w piórka cebulę. Na wierzch kruszymy fetę.

Sałatkę skrapiamy sosem i obficie obsypujemy szczypiorkiem i ziarnami.


Skosztuj również


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/platne/serwer26905/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/platne/serwer26905/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents() #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig() #2 {main} thrown in /home/platne/serwer26905/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51