Scones z zieloną cebulką

Bułeczki nigdy nie wychodziły mi najlepiej, te okazały się niezwykle proste.
Idealne by przyrządzić je na śniadanie.

Składniki (ok.10 bułeczek):
200g mąki pszennej
30g masła
100ml mleka
30ml śmietany (18%)
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka piór zielonej cebulki
+
odrobina mleka i 2 łyżki płatków owsianych
W misce łączymy mąkę z masłem, mlekiem, śmietaną, proszkiem do pieczenia i solą. Zieloną cebulkę drobno kroimy i wrzucamy do ciasta. Ugniatamy, aż wszystko się dobrze połączy.
Płatki wrzucamy do miseczki i zalewamy odrobiną mleka.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2 cm i wycinamy kółka o śr.5cm (ja wycinałam trochę większe szklanką). Gotowe kółeczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a na ich wierzch nakładamy płatki owsiane lekko namoczone w mleku.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez ok.15-20 minut.
Najlepiej smakują lekko ciepłe z masłem.

12 komentarzy

  1. Polaca Mala

    2 kwietnia 2013

    ¡Super! :)

  2. aleglodomorek

    15 stycznia 2013

    Daj znać jak wyszły :) Myślę, że szaleństwo raz na jakiś czas jest jak najbardziej wskazane :) Pozdrawiam ciepło!

  3. MasterofDisaster

    15 stycznia 2013

    Ładnie Ci wyrosły! Z tym mam zawsze największy problem, niezależnie z jakiego przepisu robię :(

  4. Tomek gotuje

    14 stycznia 2013

    Wyglądają pięknie :) Muszę w końcu ruszyć tyłek i upiec jakieś pieczywko, bo dawno tego nie robiłem :)

  5. Ola

    14 stycznia 2013

    skojarzyły mi się z ciabatkami :)

  6. Kamciss

    13 stycznia 2013

    Wyglądają pysznie, chyba musisz robić częściej ;)

  7. stula

    13 stycznia 2013

    ale cudownie optymistyczne te zdjęcia!
    ech… gdyby mi było wolno jeść takie białe bułeczki….
    ale raz w miesiącu chyba wolno tak zaszaleć – a co mi – upiekę je jutro:)
    dzięki!

  8. Kasia

    12 stycznia 2013

    Wyglądają świetnie :) U mnie na śniadanie był chlebek odrywany z ziołami ;)

  9. Magda

    12 stycznia 2013

    Uwielbiam scones, ale w takiej wytrawnej wersji nigdy ich nie jadłam! Muszę spróbować, koniecznie :)

  10. whiness

    12 stycznia 2013

    Mega! :) Muszę kiedyś przekonać się, jak smakują scones w wytrawnej wersji.

  11. dybka

    12 stycznia 2013

    Urocze!

  12. slyvvia

    12 stycznia 2013

    Wyglądają świetnie. Z chęcią bym spróbowała takich bułeczek :)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również