Bułeczki nigdy nie wychodziły mi najlepiej, te okazały się niezwykle proste.
Idealne by przyrządzić je na śniadanie.
Składniki (ok.10 bułeczek):
200g mąki pszennej
30g masła
100ml mleka
30ml śmietany (18%)
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka piór zielonej cebulki
+
odrobina mleka i 2 łyżki płatków owsianych
W misce łączymy mąkę z masłem, mlekiem, śmietaną, proszkiem do pieczenia i solą. Zieloną cebulkę drobno kroimy i wrzucamy do ciasta. Ugniatamy, aż wszystko się dobrze połączy.
Płatki wrzucamy do miseczki i zalewamy odrobiną mleka.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 2 cm i wycinamy kółka o śr.5cm (ja wycinałam trochę większe szklanką). Gotowe kółeczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a na ich wierzch nakładamy płatki owsiane lekko namoczone w mleku.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st C przez ok.15-20 minut.
Najlepiej smakują lekko ciepłe z masłem.
Polaca Mala
¡Super! :)
aleglodomorek
Daj znać jak wyszły :) Myślę, że szaleństwo raz na jakiś czas jest jak najbardziej wskazane :) Pozdrawiam ciepło!
MasterofDisaster
Ładnie Ci wyrosły! Z tym mam zawsze największy problem, niezależnie z jakiego przepisu robię :(
Tomek gotuje
Wyglądają pięknie :) Muszę w końcu ruszyć tyłek i upiec jakieś pieczywko, bo dawno tego nie robiłem :)
Ola
skojarzyły mi się z ciabatkami :)
Kamciss
Wyglądają pysznie, chyba musisz robić częściej ;)
stula
ale cudownie optymistyczne te zdjęcia!
ech… gdyby mi było wolno jeść takie białe bułeczki….
ale raz w miesiącu chyba wolno tak zaszaleć – a co mi – upiekę je jutro:)
dzięki!
Kasia
Wyglądają świetnie :) U mnie na śniadanie był chlebek odrywany z ziołami ;)
Magda
Uwielbiam scones, ale w takiej wytrawnej wersji nigdy ich nie jadłam! Muszę spróbować, koniecznie :)
whiness
Mega! :) Muszę kiedyś przekonać się, jak smakują scones w wytrawnej wersji.
dybka
Urocze!
slyvvia
Wyglądają świetnie. Z chęcią bym spróbowała takich bułeczek :)