O serniku myślałam już dawno. Wreszcie trafiłam na ten, który zmotywował mnie do działania i postanowiłam wypróbować część przepisu. Przepis ten znalazłam na blogu Czekoladą utkane, moja wersja jednak dalece odbiega od oryginału, ponieważ w pośpiechu pozapominałam o kilku składnikach, kilka zmieniłam no i przede wszystkim nie miałam za wiele czasu na pieczenie :).
Składniki (śr. 24cm):
Spód
125g herbatników
40g cukru
75g masła
Masa serowa
1 kg sera twarogowego trzy razy zmielonego (ja przyznaję się, użyłam kubełkowego)
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
15g cukru waniliowego
4 jajka
Herbatniki kruszymy na pył, łączymy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do herbatników. Całość mieszamy widelcem, a następnie wykładamy na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy.
Kiedy spód jest przygotowany, zabieramy się za masę serową. Do garnka nakładamy ser i miksujemy na niskich obrotach z mąką, powoli dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksując. Na koniec wbijamy pojedynczo jajka i przez chwilę po dodaniu każdego z nich miksujemy masę.
Układamy kratki w piekarniku tak by na dolnej zmieściła się duża prostokątna blacha z wrząca wodą, a nad nią na górnej kratce blaszka z ciastem.
Nagrzewamy piekarnik do 180st C, wkładamy obie blachy i pieczemy ok.45 minut.
admin
Przemiło dostawać takie komentarze!! Cieszę się, że sernik wyszedł super :) pozdrawiam!! :)
m9onika
Robilam kilka razy ten serniczek i wyszedl super. Ale najlepsza wersja jest w keksowce z calej porcji spodu i polowa porcji sera. Nigdy nie lubilam robic sernika, bo zjedzenie calej blachy juz mnie nudzilo. A ten przepis jest latwiutki i smaczny. Tez oczywiscie zrobilam z kubelkowego.
pięc gitar, dwa psy i My
piękne zdjęcia, a sernik poezja
Kulinarny Zenit
Wygląda bajecznie, taki bialutki!
MasterofDisaster
Wygląda pysznie :) ładny kolorek i fajnie, że taki równiutki ;)
gin
Taki ładny, równiutki, kolor idealny. Cudo!
asiathinksthings.com
Piękny Ci wyszedł! A co do sernika…to go uwielbiam! Ale robię tylko w święta. Z rozsądku. Inaczej bym się nie pomieściła w ubrania ;) Pozdrawiam, Asia
Paulina
Prezentuje się fantastycznie! :) Bardzo podoba mi się jego przyspieszona wersja :) I miło mi niezmiernie, że zmotywowałam ;)
Pozdrawiam! ;)
Madame Edith
Ser kubełkowy jest najlepszy do sernika :)
U mnie zresztą dziś jest również sernik,bo to moje ulubione ciasto.
Serdeczności,
E.
dybka
Piękny! U nas w tym stylu sernik bije wszelkie rekordy szybkosci w znikaniu :D Pozdrowionka!
aleglodomorek
Jeżeli nie posiadasz cukru waniliowego domowej roboty ( Np. tu znajdziesz przepis http://pozytywnakuchnia.pl/cukier-waniliowy/ ) , możesz użyć wanilinowego :) Pozdrawiam ciepło!
Anonimowy
chyba chodzi o cukier wanilinowy?
favcook
Sernika nie jadłam już strasznie długo i cierpię z tego powodu ale mamy obawy przed jego upieczeniem (nie wiem dlaczego!). Ten jednak wygląda tak pięknie i smacznie, że chyba niedługo będę musiała spróbować. Chyba, że wyślesz mi kawałek! haha :)))
kuchenny bałagan
Głodomorku, śliczny ten Twój serniczek i pięknie podany :)
Roz Airad
Jak smakowicie wygląda…
Antenka
boski!
mój serniczek ukochany:D
patitolubi
Spód robię tak samo gdy nie mam ochoty bawić się w pieczenie ;) Pięknie Ci się udał.
Pozdrawiam ♥ Pati
Magda
To jest właśnie sernik idealny; taki jasny i puszysty :) Bez zbędnych dodatków – słodki spód i twaróg. Zresztą – brak słów, nic tylko jeść i jeść ! :)
whiness
Cudowny, naprawdę :) Pieczony nigdy nie wyszedł mi tak idealnie bialutki.
Karmel-itka.
potwierdzam. wygląda pięknie.
Magda
Wygląda pięknie. Te ciasteczkowe spody bardzo ułatwiły prace. Ostatnio jadłam doskonały z sucharów!
Pozdrawiam:)