Wraz z początkiem lata, znowu mogę wrócić do kuchni. Nie byłabym sobą, gdybym swojego powrotu nie rozpoczęła od ciasta. Zapraszam wszystkich na delikatny sernik z dodatkiem czekolady.
Składniki (śr. 18cm):
Spód
90g herbatników
1 duża łyżka ciemnego kakao
50g masła
Sernik
350 g serka twarogowego
70g cukru
2 jajka
łyżeczki mąki ziemniaczanej
pół opakowania cukru wanilinowego
Polewa
100g gorzkiej czekolady
pół szklanki tłustego mleka
odrobina masła
czekoladowe cukierki do ozdoby
Blendujemy ciastka z kakao, następnie dodajemy odrobinę masła i wszystko łączymy, rozcierając palcami. Blachę z papierem do pieczenia dokładnie wykładamy masą z herbatników.
Ser ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy po kolei wbijamy jajka, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Masę wylewamy na przygotowany spód i pieczemy przez ok 40-45 min. w 180st C. Na niższej półce (pod sernikiem) ustawiamy naczynie z wodą.
Gotowy sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy go do lodówki. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie polewy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie dodajemy do niej mleko i masło. Kiedy otrzymamy odpowiednią konsystencję polewamy nią ciasto, a na wierzch rzucamy cukierki. Ponownie wsadzamy do lodówki i czekamy aż polewa stężeje.
Kamciss
Jak uroczo wygląda! Mega apetycznie :>
Martha
Jejku, jaki wspaniały ten sernik! ; )
Wygląda smakowicie! *.*
Kulinarne Inspiracje
aale piękny! :)
Karmel-itka.
uroczy!