Tarta dyniowa

· z imbirem i cynamonem ·

Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowo jesienną tartę. Delikatny smak dyni, przełamany korzennymi przyprawami i odrobiną wanilii idealnie nada się na chłodne listopadowe wieczory spędzone z przyjaciółmi i rodziną. Tata dostała tyle “ochów” i “achów”, że koniecznie musicie ją wypróbować.

Składniki (śr. 24cm):
Ciasto
200g mąki
150g masła
2 łyżki cukru
jajko
Masa
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
mały słoiczek puree z dyni
150g cukru
200ml mleka
łyżeczka esencji waniliowej
odrobina imbiru
odrobina cynamonu

Ugniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę. Spód lekko nakłuwamy widelcem i pozostawiamy na 1h w lodówce.

Do miski wbijamy jajka dodajemy puree z dyni, cukier, mleko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i przyprawy. Kiedy składniki się połączą, wylewamy masę na przygotowany spód.
Tartę pieczemy w 180st C przez ok. 25-30 minut.

7 komentarzy

  1. Tosia

    7 listopada 2014

    Muszę kiedyś w koncu zjeść dynię! :)

  2. Aurora

    7 listopada 2014

    I to natychmiast! :D

  3. Magda Mirabelles

    6 listopada 2014

    Super! Dynia, imbir i wanilia- jak to musiało pachnieć!!!

  4. Justyna Żak

    6 listopada 2014

    świetnie Ci wyszła:)

  5. RedHead

    6 listopada 2014

    Idealna tarta :)

  6. Antenka

    6 listopada 2014

    kocham wszystko co dyniowe, ta tarta już mi się podoba:)

  7. babka z rodzynkiem

    6 listopada 2014

    Musiała być pyszna…

Comments are closed.

Related Posts