Idąc do sklepu myślałam o tarcie owocowej, jednak dostępne owoce mnie nie urzekły, przeszłam szybko na warzywa. W grupie warzyw wypatrzyłam moją ukochaną cukinie. Mała, jędrna i tania, skusiła mnie na szybką zmianę decyzji i tak powstała tytułowa tarta z cukinią.
Składniki (śr.29):
Kruche ciasto
250g mąki pszennej
150g masła pokrojonego w kostkę
pół łyżeczki soli
jajko
łyżka mleka
Farsz
1,5 cukinii
3 jajka
200g śmietany 18%
kulka sera mozzarella
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oregano
Zagniatamy składniki na ciasto, następnie rozwałkowujemy je podsypując mąką i przekładamy do formy na tartę. Wkładamy do lodówki na około 1h.
Cukinie i mozzarellę kroimy na cienkie plasterki. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, solą, pieprzem i gałą muszkatołową. Kiedy ciasto będzie schłodzone wyjmujemy z lodówki i układamy 2 warstwy plasterków cukinii, każdorazowo przyprawiając je solą, pieprzem i oregano, następnie zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Na masę znowu układamy cukinię (i przyprawiamy), następnie mozzarellę i ponownie cukinie (przyprawiamy).
Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.30 minut.
Urszula - Proste potrawy
Piękna, zaraz wypróbuje, bo mam smaczka na taką tartę :)
Kinga Kornacka
Taka tarta nie kusi mnie wcale mniej niż ta z owocami, a wygląda w ogóle pysznie! :)
Malwinka
Wygląda ekstra :)
dżags
Może właśnie to będzie moja pierwsza tarta? ; )
kilo przyjemności
Muszę się koniecznie do Ciebie wprosić na jakąś tarte;)