Wreszcie przełamałam brak apetytu i postanowiłam wrócić do kuchni i piekarnika.
Ponieważ w lodówce czekały na mnie białka, musiałam je jakoś wykorzystać.
Wyszło naprawdę pysznie.
Składniki (śr.29cm):
Ciasto
200g mąki pszennej
20g cukru
100g masła
jajko
4 łyżeczki wody
starta skórka z połówki cytryny
szczypta soli
Wypełnienie
2 duże słodkie jabłka
sok z połówki cytryny
2 białka
połowa szklanki cukru
+
starta skórka z połówki cytryny
Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę do tarty (nadmiar zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki).
Obieramy jabłka i kroimy na księżyce. Równomiernie układamy na cieście. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli dodajemy cukier (po łyżeczce) cały czas miksując pianę. Kiedy piana jest gotowa, nakładamy ją na jabłka.
Ciasto wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 160st C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy jeszcze ok. 1h.
Gotowe ciasto posypujemy startą skórką z cytryny.
aleglodomorek
Bardzo możliwe, że brak apetytu to wynik świątecznego przejedzenia ;) Na szczęście wszystko wraca do normy :) Pozdrawiam!
aleglodomorek
Anna dobry pomysł z tym cynamonem! Cieszę się, że tarta smakowała :)
gin
Wspaniała ta tarta :)
Anna Pe
Super przepis, zrobiłam w sobotę i w ndz. była powtórka :) Szybko znika z blachy – jest pyszna! Przy powtórce zmodyfikowałam troszkę przepis i jabłka posypałam cynamonem, pychota!!!
Krysia BloodyGoodFood
Zazdroszczę CI takiej bezy na szarlotce. Moja zawsze wychodzi zupełnie fatalnie, do tego stopnia że zaprzestałam tego typu wypieków. Śmiało mogę stwierdzić że beza to moja pięta Achillesa. Twoją chętnie bym zamówiła, najlepiej kubkiem dobrej kawy:)
asiathinksthings.com
generalnie za bezą nie przepadam, ale tartę z bezą i cytryną bym zjadła na raz! dobrze, że przełamałaś brak apetytu :) pozdrawiam!
Anonimowy
Dziękuję za odpowiedź :) zabieram się do wypieków. Mąż już nie może się doczekać – uwielbia bezy ;) Życzę dalszych ciekawych inspiracji słodkościowo – kulinarnych! Pozdrawiam Monika :)
Crispy Biscuits
Tarta z bezą – super sprawa :) Czyżby dopadł Cię brak apetytu po świątecznym przejedzeniu? :)
A pizza jest naprawdę pyszna, warto spróbować :)
Dominika
ciasta z bezą mają dla mnie coś magicznego :)
aleglodomorek
Użyłam dużej, ceramicznej formy o średnicy 29cm :). Natomiast jeśli chodzi o mleko ja go wcześniej nie gotowałam, ale masa była lekko płynna i w pełni nie stężała (co widać na zdjęciu). Dziękuję serdecznie i pozdrawiam ciepło :)!
Anonimowy
Witam! mam pytanie:blaszka o jakiej średnicy będzie potrzebna do tary bezowo jabłkowej? chyba 18? I drugie moje pytanie dotyczy przepisu na tartę straciatella: mleko wcześniej gotuję? Fajne przepisy! Pogratulować :)
Syl
Pycha!!!!!!!!!!!!!
Dominika
Kuszące! Cieszę się z przełamania wypiekowej apatii i czekam na więcej!
Kasia
U mnie ostatnio też trochę mniej się dzieje ;) Pyszny powrót! Mam nadzieję, że szybko znów złapiesz "rytm" ;)
Antenka
świetnie wygląda:) z chęcią załapałabym się na kawałek:)
powrotu apetytu życzę;)
dybka
Fajny pmysł na białka, które sie same panoszą w lodówce!
veronika
Brak apetytu? to u blogerki kulinarnej tragedia! Mam nadzieję, że ozdrowiejesz szybko :)
whiness
Każdy brak apetytu można przełamać taką tartą ;) Wygląda pysznie!