Najprostsze dania bywają najsmaczniejsze. Niby tylko tarta z pomidorami, ale w połączeniu z czosnkiem, fetą, lekko przypaloną cebulką oraz oregano smakuje cudownie. Mogłabym jeść i jeść i jeść.
Składniki (śr. 24cm ):
Ciasto
250g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
150g masła
Farsz
jajko
150g śmietany 18%
150g sera feta
ząbek czosnku
oregano
żółty pomidor
pomarańczowy pomidor
czerwony pomidor
cebulka dymka
sól
Zagniatamy składniki na ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Następnie wsadzamy blaszkę na ok. 1h do lodówki.
W misce łączymy śmietanę z jajkiem, dodajemy 100g pokrojonej w kostkę fety oraz posiekany czosnek. Doprawiamy odrobiną soli. Po godzinie wyciągamy formę z ciastem z lodówki, na spód wylewamy masę śmietanową, a na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidory. Całość posypujemy oregano i pokruszoną fetą oraz pokrojoną cebulką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 30-35 minut.