Dziś, aby Was nie zanudzić opowieściami z mojej wycieczki mam dla Was przepis. Totalna improwizacja, ale bardzo smaczna.
Składniki (śr. 29cm):
Spód
140g herbatników
60g roztopionego masła
3 duże łyżki masła orzechowego
Środek
1 opakowanie serka waniliowego
4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Beza
3 białka
100g cukru
szczypta soli
Miksujemy w malakserze herbatniki na pył, następnie dodajemy masło i masło orzechowe. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Jeżeli stwierdzimy, że masa nie jest wystarczająco wilgotna możemy dodać jeszcze trochę masła. Gotową ciasteczkową masą wykładamy spód i boki formy do tart.
Następnie miksujemy serek z dżemem i wykładamy go na przygotowanym spodzie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając pianę na najniższej prędkości miksera, małymi partiami dodajemy cukier.
Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskając ją robimy na wierzchu kopczyki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140st C przez ok. 1h. Następnie pozostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym piekarniku. Beza powinna być z wierzchu krucha, a w środku miękka.
Nashelly
Pycha ;) A jaka piękna beza! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Pola A
pyszności! mam ochotę na takie właśnie ciasto i do tego dobre espresso (:
Daria
przepiękna Ci ta beza wyszła! ;)
Kamciss
Idealna ta góra! Pycha :)
cook and look
Kwaskowate porzeczki plus słodka beza.. pycha!
Karmel-itka.
jakże ona pięknie się prezentuje! do letniej, popołudniowej kawki jak znalazł!
Inspirowane Smakiem
Przepięknie wygląda! Bardzo elegancko:)
Antenka
ale pyszności!:) i podoba mi się dodatek masła orzechowego zamiast czekolady do spodu tarty:) koniecznie musze spróbować taką wersję:)
Magda
Piękna i pysznie wyglądająca ta Twoja improwizacja! :-)
Kinga Kornacka
A jak pięknie ta improwizacja wygląda! ;)
Stefanek
Lubię ziemniaczki, ale to też wygląda smakowicie! :-)