Popołudniowe godziny zajęć pozwalają nie tylko się wyspać, ale również pozwalają na przygotowanie i zjedzenie przed wyjściem na uczelnie tarty. Ja wykorzystuję szczególnie pierwszą możliwość, ale i druga nie pozostaje mi obojętna. Dzięki temu w miniony czwartek przygotowałam tartę ze szpinakiem, pleśniowym serem i migdałami.
Składniki (śr. 24cm):
Ciasto
150g mąki pszennej
75g masła
jajko
odrobina soli
Środek
150g śmietany 18%
2 jajka
3 garście szpinaku baby
3 ząbki czosnku
100g sera pleśniowy blue
garść płatków migdałowych
sól
pieprz
odrobina oliwy z oliwek
Zagniatamy składniki na ciasto, rozwałkowujmy je i wykładamy nim formę do tarty. Następnie wkładamy formę z ciastem do lodówki na ok. 1h.
Czosnek siekamy w cienkie płatki i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy 2 garści szpinaku by liście odrobinę zmniejszyły objętość. Tak przygotowany szpinak z czosnkiem wykładamy na schłodzone ciasto. W misce łączymy jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Gotową masą zalewamy szpinak. Na wierzch rzucamy pozostałą garstkę liści. Ser pleśniowy kroimy w plasterki i rozrzucamy po wierzchu tarty, na koniec całość obsypujemy przyprażonymi płatkami migdałów.
Tartę pieczemy ok.25-30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180st C.
Kamciss
Przepysznie wygląda :)
Anonimowy
alez to wygląda smakowicie!
Magda
jest szpinak, jest ser, jestem w kulinarnym niebie! ;-)
Ola
skomponowane IDEALNIE!
Aurora
Taka opcja migdałowa bardzo mi odpowiada ;)
Inspirowane Smakiem
Ładnie wygląda. Już daaawno nie robiłam tarty. :))