Do zielonych mikstur przekonałam się już jakiś czas temu. Tym razem połączyłam roszponkę i awokado z dużą dawką cytrusów. Całość wyszła dosyć kwaśna, warto jednak trochę się pokrzywić przy piciu, ponieważ każdy z cytrusów jest bogaty w witaminę C odpowiedzialną za naszą odporność, która w okresie jesienno-zimowym jest zdecydowanie osłabiona. Jeśli jednak nie lubicie kwaśnych koktajli proponuję zastąpić grejpfruta i cytrynę pomarańczą lub sięgnąć po mój poprzedni przepis na smoothie szpinakowo, pomarańczowo, brzoskwiniowy.
Składniki (1 porcja):
3 garście liści roszponki
1/2 awokado
cytryna
pomarańcza
różowy grejpfrut
Wszystkie składniki myjemy. Awokado, grejpfruta i pomarańczę pozbawiamy skórki. Dodatkowo pomarańczę i grejpfruta pozbawiamy białych błonek. Cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż uzyskamy jednolity koktajl.
Teraz tylko pozostaje cieszyć się bombą witaminową.
Inspirowane Smakiem
Wygląda super! Myślę, że można taki koktajl wziąć bez problemu do pracy i popijać. :)
Daria
Takiej wersji jeszcze nie robiłam:)
Anna Ewelina Wilczyńska
zainspirowałaś mnie do wykorzystanie maleńkich buteleczek, które mam w szafce po małych soczkach;)!!! yuhu!
pozdrawiam,
Ania
http://www.spinkiiszpilki.blogspot.com
Justyna Bąk
smaczny pomysł:)
Malwinka
Bardzo ładne zdjęcia! :)
Kinga Kornacka
Oj nie, ta wersja, przez obecność grejfruata jest ni dla mnie, no chyba że ze wspomnianymi modyfikacjami ;p