Z wizyty u siostry wróciłam z tabliczką gorzkiej czekolady, która zapewne leżała u niej od Świąt. Nie myśląc za wiele postanowiłam przerobić ją na ciasto, bo czekolady gorzkiej po prostu nie jadam.
100g gorzkiej czekolady
60g masła
2 jajka
60g brązowego cukru
duża gruszka
szczypta soli
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem i pozostawiamy do przestygnięcia. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem.
Do masy z żółtek dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy piane z białek i delikatnie wszystko razem mieszamy.
Obieramy gruszkę, pozbawiamy gniazda i górnej, chudszej części, kroimy na 8 cząstek, każdą cząstkę kilkakrotnie nacinamy.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, i wtykamy w nią pokrojoną gruszkę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.40 minut.
Małgorzata Z
Apetycznie wygląda, mniam!
aleglodomorek
Bo jest ekspresowe Karmelitko :)
Kasia
Piękne ciasto i śliczne zdjęcia :)
Pola A
piękne ciacho <3 i jaki prosty przepis! hmm…. może zrobię na niedzielę? ;)
przecinkowa
Przepyszne zdjęcia!
dżags
świetne ciasto!:D
Aneta Wojciechowska
uroczy kwiatuszek! :) chętnie spróbowałabym kawałeczek, wygląda bardzo apetycznie :)
chochlik-reims
Bajecznie wygląda :)
Karmel-itka.
jak tak czytam, wydaje się niesamowicie ekspresowe!
czekolada i gruszka to udane połączenie, zdecydowanie!