Czekoladowe ciasto z gruszką

· bez mąki ·

Z wizyty u siostry wróciłam z tabliczką gorzkiej czekolady, która zapewne leżała u niej od Świąt. Nie myśląc za wiele postanowiłam przerobić ją na ciasto, bo czekolady gorzkiej po prostu nie jadam.

Składniki (śr. 18cm):
100g gorzkiej czekolady
60g masła
2 jajka
60g brązowego cukru
duża gruszka
szczypta soli
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem i pozostawiamy do przestygnięcia. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem.
Do masy z żółtek dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy piane z białek i delikatnie wszystko razem mieszamy.
Obieramy gruszkę, pozbawiamy gniazda i górnej, chudszej części, kroimy na 8 cząstek, każdą cząstkę kilkakrotnie nacinamy.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, i wtykamy w nią pokrojoną gruszkę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.40 minut.

9 komentarzy

  1. Małgorzata Z

    25 października 2013

    Apetycznie wygląda, mniam!

  2. aleglodomorek

    15 lipca 2013

    Bo jest ekspresowe Karmelitko :)

  3. Kasia

    13 lipca 2013

    Piękne ciasto i śliczne zdjęcia :)

  4. Pola A

    13 lipca 2013

    piękne ciacho <3 i jaki prosty przepis! hmm…. może zrobię na niedzielę? ;)

  5. przecinkowa

    13 lipca 2013

    Przepyszne zdjęcia!

  6. dżags

    13 lipca 2013

    świetne ciasto!:D

  7. Aneta Wojciechowska

    13 lipca 2013

    uroczy kwiatuszek! :) chętnie spróbowałabym kawałeczek, wygląda bardzo apetycznie :)

  8. chochlik-reims

    13 lipca 2013

    Bajecznie wygląda :)

  9. Karmel-itka.

    13 lipca 2013

    jak tak czytam, wydaje się niesamowicie ekspresowe!
    czekolada i gruszka to udane połączenie, zdecydowanie!

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również