Po nocnych szaleństwach, tygodniu egzaminów, nie mam siły siedzieć w kuchni. Zrobiłam więc coś na szybko, inspirując się przepisem Dusi.
Składniki (na 4 porcje):
opakowanie ciasta francuskiego
2 opakowania mozzarelli
8 szparagów
4 pomidorki koktajlowe
8 łyżek śmietany
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Dzielimy ciasto francuskie na 4 części. Przekładamy każą część na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaginamy boki każdej części ( ja na dłuższej części porobiłam to co widać, ale nie był to najlepszy pomysł – uciekło trochę sera).
Następnie robimy sos. Do śmietany wyciskamy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawioną śmietana smarujemy kawałki ciasta.
Na wierzch kładziemy pokrojony w plasterki ser mozzarella , następnie pokrojone pomidorki , a na samą górę po dwa obrane szparagi.
Pieczemy w 180st C przez ok.25-30 minut.
Jeśli mamy problem z przełożeniem na talerz ( moje ciasto było dosyć cienkie i trochę się namęczyłam, tym bardziej że wypłynął ser) dzielimy papier i przenosimy kawałki na papierze. Wtedy spokojnie zsuwamy kawałek na talerzyk.
Arcoiris
Efekt super. Ciekawe jak smakuje.
Kasia
Świetnie wygląda :) aż szkoda, że szparagi to nie mój smak.
Madame Edith
Bardzo pięknie wygląda!
Tak jak napisała Maggie: proste i smaczne, czy trzeba czegoś więcej? Chyba nie :)
Z sobotnimi pozdrowieniami,
Edith
Maggie
No i oto dowod, ze szybkie jedzenie moze byc nie tylko smaczne, ale i apetycznie wygladajace!
Anka
bardzo fajnie to wygląda :)
Samantha
Też lubię takie jedzonko, szparagi w cieście dobrze się komponują :) Pozdrawiam :)
mojetworyprzetwory
Pyszności! I jak pięknie wyglądają!