Bananowy konik, czyli ciasto z bananami i cynamonem

Okres semestru letniego jest dla mnie udręką, robota się piętrzy, czas ucieka, a ja jestem myślami na wakacjach. Gdy sobie pomyślę o tym wszystkim co muszę jeszcze zrobić i o tym jak mało czasu zostało, odstresować mnie może tylko kuchnia. Dziś pomógł mi bananowy konik ;)
 

Składniki:
130g mąki pszennej
130g cukru
40g masła
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
duża szczypta cynamonu
2  banany
2 łyżki mleka
tłuszcz do posmarowania formy
odrobina bułki tartej
W misce ubijamy jajko z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło. W innej miseczce rozgniatamy dwa małe banany, i dodajemy je do masy. Mieszając dodajemy dwie łyżki mleka.
Osobno przygotowujemy składniki suche. Łączymy mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Następnie do składników suchych wlewamy wcześniej przygotowaną masę i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą .
Smarujemy tłuszczem formę i obsypujemy bułką tartą. Do przygotowanej
formy przekładamy ciasto. pieczemy w 210st C przez 20 minut, następnie
zmniejszamy temp. do 180st i pieczemy ok. 10 minut sprawdzając
patyczkiem czy ciasto się upiekło. ( najlepiej użyć patyczka do
szaszłyków, jeśli po wyciągnięciu go z ciasta na patyczku nie zostaje
przyklejone ciasto, to oznacza że jest gotowe).
Smacznego!

2 komentarze

  1. kuchenny bałagan

    29 maja 2012

    Jakie śliczne ciacho! Na pewno bardzo smaczne :)

  2. Olciaky vel Olcik

    29 maja 2012

    Lubię foremki ikea, choć co do ich trwałości mam pewne zastrzeżenia.
    cudne ciasto!

    Buziaki

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również