Tabbouleh

· libańska sałatka ·

Idealna na wiosnę, pełna kolorów i smaków sałatka. Kluczem do uzyskania cudownego smaku, są drobno posiekane składniki i dodatek świeżej mięty. Koniecznie musicie spróbować tego wegetariańskiego dania, nawet jeśli jesteście miłośnikami mięsa!

Składniki (4 porcje):
100g kosmy ryżowej (quinoa)
zielony ogórek
2 pomidory
czerwona cebuka
pół czerwonej papryki
pęczek pietruszki
listki z 5 gałązek mięty
sól morska
pieprz kolorowy
30ml oliwy z oliwek
odrobina imbiru
odrobina cynamonu
Kosmę ryżową gotujemy według wskazówek z opakowania, następnie płuczemy i odcedzamy.
Cebulkę, miętę oraz pietruszkę drobniutko siekamy. Ogórka obieramy i kroimy na kosteczkę. Pomidora nacinamy w dolnej części i wrzucamy do wrzącej wody, pozbawiamy go skórki, a następnie, tak jak resztę składników kroimy na jak najdrobniejsze kawałki. Paprykę pozbawiamy pestek i również kroimy na kosteczkę. Wszystkie warzywa łączymy w misce z ugotowaną kosmą ryżową i oliwą. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i cynamonem.

1 Komentarze

  1. Anonimowy

    20 marca 2015

    Fajnie, że coś takiego przygotowałaś. Z tego co wiem kosma ryżowa sprawdza się przy diecie odchudzającej (ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika), nie zawiera glutenu, dlatego osoby z nadwrażliwością na ten składnik mogą włączyć ją do swojego jadłospisu ja na pewno spróbuję :)

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.

Skosztuj również